Mökkeilyn yleinen trendi on pysynyt hyvin samanlaisena aiempaan verrattuna, ja suomalaiset ovat edelleen mökkikansaa. Tämän kertoo tuore Mökkibarometri. Mökeillä vietettiin vuonna 2024 aikaa keskimäärin 85 vuorokautta.
Edellinen Mökkibarometri toteutettiin korona-aikaan, ja silloin määrä oli 104 vuorokautta. Vuonna 2016 mökeillä vietettiin aikaa 79 vuorokautta, eli mökkeily on tasaantunut koronaa edeltävälle ajalle.
Mökin omistajat ovat aiempaa iäkkäämpiä, mikä heijastelee Suomen yleistä väestönkehitystä. Eläkeläisomistajien osuus on lisääntynyt 55 prosenttiin aiemmasta 52 prosentista. Yhteisomistajuus useamman omistajan – esimerkiksi perikunnan – kesken on myös lisääntynyt aiemmasta.
Etätyön tekeminen mökeiltä on pysynyt koronavuoden tasolla. Työssäkäyvistä vapaa-ajan asunnon omistajista 27 prosenttia kertoo itse etätyöskentelevänsä vapaa-ajan asunnoltaan, aiemmin osuus oli 25 prosenttia.
Aiempaa suurempi osuus on myös halukas tekemään mökeiltä jatkossa enemmän etätöitä. Kiinteä laajakaista on yleistynyt, se löytyy nyt 12 prosentista mökeistä.
Mökin kunnostamisesta tingitään aiempaa enemmän
Kolmannes vastaajista kertoo, että vapaa-ajan asunnon varustelutasoa on parannettu viimeisen 12 kuukauden aikana ja 16 prosenttia aikoo parantaa varustusta jatkossa. Molemmat osuudet ovat aiempaa pienempiä. Peruslämpöä ei pidetä päällä ympärivuotisesti yhtä usein kuin aiemmin, vaikka se olisi mahdollista.
Mökeistä 75 prosenttia on verkkosähkön piirissä. Aurinkopaneelit ovat yleistyneet. Lämmitysmuotona lämpöpumput ovat yleistyneet. Vuonna 2020 lämpöpumppu löytyi 28 prosentilta mökeistä, nyt 34 prosentista.
Mökin omistajista suurin osa (76 %) kertoo, etteivät he vähennä merkittävästi mökkeilyä, vaikka polttoaineen hinta nousisi kolmanneksen. Tämä kertonee mökkeilyn tärkeydestä suomalaisille.
Lähiseudun palveluita hyödynnetään aiempaa vähemmän
Mökkiläiset tuovat aiempaa useammin päivittäis- ja muut tavarat vakituisen asuinpaikan kaupasta, vaikka asioivat usein lähikaupoissa mökkipaikkakunnallakin.
Päivittäistavaraostoksiin käytetään 33 euroa vuorokaudessa, rakentamiseen ja kunnostamiseen 2 500 euroa vuodessa, muihin tavaroihin ja palveluihin 580 euroa vuodessa.
Päivittäistavaraan käytetyt eurot ovat ennallaan, mutta rakentamisen ja kunnostamisen sekä muiden tavaroiden ja palveluiden eurot ovat vähentyneet. Kustannuksia jaetaan aiempaa useammin muiden kanssa.
Mökkiläiset ovat tyytyväisiä mökin tai lähialueen palveluihin, joita käyttävät. Näitä ovat erityisesti kalastaminen, päivittäistavaravalikoimat, metsästys ja jätehuolto. Tyytyväisyys puhelinyhteyksiin ja langattomaan internetyhteyteen, terveyspalveluihin ja erikoisliikkeisiin on hieman pudonnut.
Mökkiläiset eivät ole kovin kiinnostuneita osallistumaan paikallisyhteisön toimintaan, lukuun ottamatta tapahtumia.
Mökkibarometrin 2025 toteuttaa Taloustutkimus saaristoasiain neuvottelukunnan toimeksiannosta. Mökkibarometri julkaistaan kokonaisuudessaan kesällä ja silloin julkaistaan tietoa myös mökkeilyn taloudellisista vaikutuksista.