Tutkijatohtori Pekka Kallioniemi paljastaa disinformaatiota. KUVA: Saara Partanen

Suomalaistutkija paljastaa Kremlin trolleja – joutui itse kovan häirinnän kohteeksi

Trolleja paljastava tutkijatohtori Pekka Kallioniemi on joutunut häirinnän kohteeksi ja häntä uhkaillaan oikeustoimilla.
Picture of Leo Kirjonen
Leo Kirjonen
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Informaatiovaikuttamista tutkiva Tampereen yliopiston tutkijatohtori Pekka Kallioniemi on joutunut häirinnän ja uhkailun kohteeksi. Kallioniemi julkaisee Twitterissä Vatniksoup-aihetunnisteella viestiketjuja, joissa nostetaan esiin Kremlin informaatiovaikuttamisen keinoja sekä niitä hänen mukaansa hyödyntäviä henkilöitä.

Kallioniemen Twitter-julkaisut ovat saaneet laajaa kansainvälistä huomiota ja hänen Twitter-tilillään on paljon seuraajia.

Saksalais-suomalainen yrittäjä ja ohjelmistokehittäjä Kim Dotcom laittoi Kallioniemen julkaiseman ketjun jälkeen tutkijalle viestin, jossa uhkaa häntä oikeustoimilla, mikäli Kallioniemi ei poista kaikkia häneen liittyviä kirjoituksia ja esitä julkista anteeksipyyntöä. Jos näin toimitaan, koko tilanne uhkausviestin mukaan loppuu ja oikeustoimet voidaan unohtaa. Dotcom on myös julkaissut seuraajilleen kehotuksia, joissa pyydetään häiritsemään Kallioniemen työkollegoita sekä esihenkilöitä.

– Hän mobilisoi omaa seuraajakuntaansa ja on pyytänyt ottamaan yhteyttä työpaikalleni ja toimimaan hänen edukseen. Toinen asia on oikeusjuttu. Lähiaikoina pitäisi tulla haaste häneltä, sillä en poistanut julkaisuja, Kallioniemi kertoo Verkkouutisille.

Kuvakaappaus Pekka Kallioniemen Twittertililtä. Kuvassa osa häneen kohdistuvasta häirinnästä.
Oikeustoimilla uhkailu on osa hybridivaikuttamista

Kallioniemi kerää tietoja eri lähteistä ja kokoaa niistä yhden narratiivin. hän pyrkii taistelemaan informaatiovaikuttamista vastaan julkaisemalla disinformaatiota levittäviä tahoja.

Anonyymeillä sosiaalisen median alustoilla voidaan vaikuttaa ihmisten mielikuvaan ja alustoja käytetään nykyään myös kansallisella tasolla. Disinformaatiossa tarkoituksena on tahallisesti levittää tietoisesti väärää tietoa tapahtuneesta. Misinformaatiossa puolestaan kyse on tahattomasta väärän tiedon levittämisestä.

Disinformaatiolla pyritään horjuttamaan myös luotettuja lähteitä ja niiden totuudenmukaisuutta halutaan kyseenalaistettavan.

Kallioniemi kertoo, että oikeustoimilla uhkaileminen on hyvin perinteinen tapa pyrkiä vaikuttamaan tilanteeseen ja saada itselle negatiivinen julkaisutoiminta loppumaan. Kyseessä on tietynlaista hybridivaikuttamista, jolla pyritään hiljentämään kriittiset äänet.

Kallioniemi itse kertoo julkaisevansa Venäjän diktaattori Vladimir Putinille kriittistä sisältöä, jonka tarkoituksena on paljastaa internetissä leviävää disinformaatiota.

– Olen pyrkinyt taistelemaan Venäjän harjoittamaa informaatiovaikuttamista vastaan ja paljastanut niitä prosesseja ja hahmoja sieltä taustalta. Tämä on luonnollisesti pahoittanut monen mielen. Oletan nyt, että Kim Dotcom yrittää vaikeuttaa ja häiriköidä toimintaani, Kallioniemi kertoo.

Prosessia käydään taustalla koko ajan ja Kallioniemen apuna on lakimies.

– Itse koen, että olen kerännyt tietoja eri lähteistä ja julkaissut ne sitten yhdeksi narratiiviksi. En näe, että toiminta olisi laitonta, Kallioniemi kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)