Suomen etelärannikolle kulkeutui keskiviikkona vesisateiden mukana hiekkaa Keski-Aasian Kyzylkumin aavikolta, kertoo Foreca.
Näky oli sateen jälkeen paikoin kuin ison siitepölypöllähdyksen jäljiltä, sillä esimerkiksi ajoneuvoja saattoi peittää kellertävä pölykerros. Siitepölystä ei kuitenkaan ollut kyse, sillä siitepölykausi on jo suurimmaksi osaksi ohi.
Hiekka oli todennäköisesti lähtöisin Suomen kokoiselta Kyzylkumin aavikolta, joka levittäytyy Kazakstanista Uzbekistaniin ja Turkmenistanin.
Hiekkapöly kulkeutuu troposfäärissä eli alailmakehässä vallitsevien ilmavirtojen mukana. Hiekanjyvät voivat kulkea pitkiäkin matkoja; Esimerkiksi Saharan hiekkapölyä on havaittu jopa Väli-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Japanissa saakka lähes 10 000 kilometrin päästä Saharasta.
Suomeen kulkeutuu ajoittain hiekkaa voimakkaiden ilmavirtausten mukana Saharan autiomaasta, mutta idästä tulevat hiekkalaskeumat ovat huomattavasti harvinaisempia. Keskiviikon hiekkalaskeuma kulkeutui Suomeen itäisten ilmavirtausten mukana.
Tiettävästi edellisen kerran Keski-Aasian hiekkapölyä on kulkeutunut Suomeen yli kolme vuotta sitten kesäkuussa 2021.