Vierailijoita UusioUra-rekrytointitapahtumassa Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Suomeen syntyi viime vuonna 258000 uutta työpaikkaa

Terveys- ja sosiaalipalveluihin kaivataan lisää työvoimaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusia työpaikkoja syntyi noin 258 000 vuonna 2023, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön tuoreesta analyysista.

Uusia työpaikkoja luotiin vuonna 2023 vähemmän kuin edellisvuonna, mutta työnantajat löysivät niihin aiempaa paremmin sopivia työntekijöitä. Näin ollen uusia työpaikkoja syntyi saman verran vuosina 2022–2023.

Toimialoista määrällisesti eniten työvoimaa uusiin työpaikkoihin hakivat terveys- ja sosiaalipalvelut, kaupan ala, teollisuus ja koulutus. Kun uusiin työpaikkoihin haetun työvoiman määrä suhteutetaan alan työllisiin, haettiin työvoimaa eniten taidealalla ja vähiten julkisessa hallinnossa.

Yli 60 000 työpaikkaa jäi täyttämättä

Työnantajat rekrytoivat työvoimaa kolmesta syystä. Ensinnäkin korvaamaan poistumaa kuten eläköityviä henkilöitä. Toiseksi johtuen vaihtuvuudesta eli siitä, että työlliset vaihtavat työpaikkoja. Kolmas syy rekrytoida on täyttää uusi työpaikka, jota toimipaikassa ei rekrytointihetkellä ole.

Suurimmassa osassa uusista työpaikoista oli kyse henkilöstömäärän lisäämisestä jo olemassa oleviin tehtäviin. Selvästi pienempi osa oli kokonaan uusia tehtäviä.

Rekrytointi oli laajempaa työvoiman poistuman ja vaihtuvuuden korvaamiseksi. Tällaisiin työpaikkoihin haettiin kaikkiaan 325 000 henkilöä, kun hakumäärä uusiin työpaikkoihin oli noin 288 000. Kaikkiaan toimipaikat hakivat yli 613 000 henkilöä, mutta työvoimapula esti osaa rekrytoinneista toteutumasta. Työvoimapulan määrä oli noin 63 600 henkilöä, eli näin montaa työpaikkaa ei lopulta saatu täytettyä.

Työvoimapulan osuus suhteessa alan työllisyyteen oli pahinta terveys- ja sosiaalipalveluissa, joissa se oli yli 5 prosenttia. Työvoimapulaa oli myös majoitus- ja ravitsemusalalla, jossa se oli 5 prosenttia. Kaikilla muilla aloilla työvoimapula oli selvästi vähäisempää.

Uusia työpaikkoja syntyy tyypillisesti kasvuhakuisissa yritystoimipaikoissa, joissa on ulkomaista työvoimaa ja joissa työvoiman määrä vaihtelee yli 10 prosenttia vuodessa.

Tärkeimmät hakukanavat uusien työpaikkojen täyttämiseen ovat sosiaalinen media, epäviralliset henkilöyhteydet ja TE-palvelut. Työnantajat käyttävät työvoimaa hakiessaan edelleen melko paljon tehottomia hakukanavia. Tällaisia ovat esimerkiksi omat verkkosivut ja oma henkilöstö.

Ministeriön analyysi perustuu Tilastokeskuksen laatimaan edustavaan toimipaikka-aineistoon työvoiman hankinnasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)