Suomen kielen vaikeuteen liittyy sitkeitä uskomuksia, mutta kielitieteellisesti tarkasteltuna mikään kieli ei ole toista vaikeampi. Suomen kielen oppiminen onkin luultua helpompaa, kertoo kieltenoppimissovellus WordDive tiedotteessaan.
Suomalaiset ylläpitävät mielikuvaa suomen kielen oppimisen vaikeudesta, joka voi vähentää oppimishalua ja lisätä kynnystä kielen käyttämiseen.
– Suomen kielen oppijoita ei auta, että suomalaiset itse pitävät yllä myyttiä kielen vaikeudesta. Suomen kielessä on paljon sääntöjä, mutta vastaavasti vähän poikkeuksia, toisin kuin monissa muissa kielissä. Esimerkiksi englannin ja ruotsin opiskelijoiden on opittava laajoja listoja epäsäännöllisiä verbejä, kertoo WordDiven suomen kielen opettaja Mari Kotonen.
Suomen kielen oppimiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten oppijan kielitausta, ikä ja opiskelutaidot.
Suomen kieli kuuluu suomalais-ugrilaiseen kieliperheeseen, kun taas monet yleisimmät kielet, kuten englanti ja espanja, kuuluvat indoeurooppalaiseen kielikuntaan. Suomen kielen piirteet, kuten sijamuodot, puhekieli ja murteet, voivat tuntua haastavilta, mutta toisaalta esimerkiksi ääntämisen ja kirjoitusasun vastaavuus helpottavat oppimista. Tänä päivänä suomen opetuksessa puhekieli ja murteet kulkevat yleiskielen rinnalla.
Oppimisen tekee erilaiseksi se, että yleensä suomea opetetaan Suomessa suomeksi. Läheskään kaikki maahanmuuttajat eivät osaa englantia.
Suomi pyrkii kaksinkertaistamaan työperusteisen maahanmuuton määrän vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on vahvistaa Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta ja vastata osaajapulaan.
– On tärkeää miettiä laajasti, millaisin keinoin voimme tukea kielen oppimista ja kotoutumista. Työelämässä suomen kielen vaatimus voi olla korkea jopa silloin, kun se ei ole välttämätöntä työn suorittamiseksi. Eri oppimismenetelmien käyttö tuo oppijoille mahdollisuuden joustavuuteen ja itsenäiseen edistymiseen. Useampi työantaja voisi harkita kielikoulutuksen tarjoamista, sanoo Mari Kotonen.