Puutarhamarjat ovat nyt parhaimmillaan, kertoo Hedelmä- ja Marjanviljelijäin liitto.
Saatavilla on nyt herukoita, karviaisia, pensasmustikoita, vadelmia ja mansikoita.
Herukan poiminta on Hedelmä- ja Marjainviljelijäin liiton mukaan alkanut Etelä-Suomessa, Pirkanmaalla ja Hämeessä. Hyvin pian heinä-elokuun vaihteessa herukan poiminta alkaa Keski-Suomessa, ja vähitellen kypsyvät myös Keski-Suomea pohjoisemmat herukat.
– Sato-odotus on mustaherukalla normaali ja punaherukalla satoa on odotettavissa hieman vähemmän kuin viime vuonna. Satokausi etenee ennusteen mukaan vauhdilla, joten säilö herukat pakastimeen hyvissä ajoin, viljelijäliitto kertoo tiedotteessa.
Herukoiden maku vaihtelee aromikkaasta makeaan. Täyteläisin ja voimakkain maku on mustaherukassa ja punaherukassa, pehmeämpi ja makeampi maku viherherukassa ja valkoherukassa.
Pensasmustikan sadosta odotetaan viljelijäliiton mukaan hyvää. Poiminta on aloitettu ja satomäärät runsastuvat tulevina viikkoina, sillä pensaissa on raakileita kypsymässä.
– Pensasmustikat talvehtivat tänä vuonna melko hyvin, toisin kuin viime vuonna kasvustoja vaivasi kuivuus ja talvehtimisvauriot.
Kasvutunneleissa viljeltyä kotimaista karhunvadelmaa on saatavilla Etelä-Suomesta Hämeeseen ja vähitellen karhunvadelmat kypsyvät myös Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.
Myöhäiset mansikkalajikkeet ja uusien istutuksien sato ovat kypsyneet avomaalla ja mansikkaa saadaan kasvutunneleista vielä myöhään syksyyn asti. Avomaan vadelmaa saa maan etelä- ja keskiosissa ja vadelman sato onkin nyt parhaimmillaan.