Valtioneuvosto hyväksyi eilen perjantaina ympäristöministeriön ilmastovuosikertomuksen vuodelta 2022. Eduskunnalle raportoidaan vuosittain tiedot Suomen ilmastopolitiikan tilasta, kuten päästökehityksestä, sekä etenemisestä kohti päästöille asetettuja tavoitteita ja velvoitteita.
Suomen kasvihuonekaasupäästöt vähenivät vuonna 2022 noin neljä prosenttia, selvityksestä ilmenee. Silti hiilineutraaliustavoite vuodelle 2035 vaatii lisätoimia.
Ongelmia on erityisesti maankäyttösektorilla. Vuonna 2021 maankäyttösektori tuotti enemmän päästöjä, kuin mitä sitoi. Vuoteen 2022 se on palannut pieneksi hiilinieluksi, mutta hiilinieluja tulisi vahvistaa. Maankäyttösektori sisältää esimerkiksi metsätaloutta.
Suomea sitoo maankäyttösektorilla EU:n LULUCF-asetus, jonka saavuttaakseen Suomen pitäisi saada sektorin hiilinielua merkittävästi nykyistä suuremmaksi.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo Twitterissä, että ilmastovuosikertomus on lähellä hallitusohjelman tilannekuvaa.
– Maankäyttösektorilla uusi hallitus peri vaikean tilanteen. Tarvitaan sekä toimia että suhteellisuudentajua, Mykkänen kirjoittaa.
– Onneksi päästökauppasektorilla puhtaan talouden murros etenee. Suomen päästöt kokonaisuutena laskussa, hän jatkaa.
Ilmastoselvityksestä ilmenee, että Suomen päästökauppasektorin päästöt vähenivät vuonna 2022 yhteensä 6 prosenttia. Päästökauppasektori kattaa esimerkiksi energiantuotannon ja suuret teollisuuslaitokset.
Vaikka ilmastovuosikertomus katsoo taakse, myös edessä näkyy mahdollisuuksia, Mykkänen toteaa.
– Voimme harpata teollisuuden päästöjen tulppaamisessa ja ikään kuin laajentaa nieluja ottamalla isoista savupiipuista hiilipäästöt talteen. Mittakaava on kymmen kertainen liikenteen jakeluvelvoitteen maltillistamiseen nähden, Mykkänen kirjoittaa.
Ilmastovuosikertomus katsoo taakse. Edessä myös mahdollisuuksia. Voimme harpata teollisuuden päästöjen tulppaamisessa ja ikään kuin laajentaa nieluja ottamalla isoista savupiipuista hiilipäästöt talteen. Mittakaava 10X liikenteen jakeluvelvoitteen maltillistamiseen nähden. (2/2)
— Kai Mykkänen (@KaiMykkanen) July 15, 2023