Suomen talouskasvu jatkuu tänä vuonna hyvin heikkona, Suomen Pankki ennakoi tänään julkaisemassaan väliennusteessa. Talous supistuu ennusteen mukaan 0,2 prosentilla vuonna 2023.
Tämä johtuu osaltaan siitä, että poikkeuksellisen nopea inflaatio ja nopeasti nousseet korot välittyvät talouteen viipeellä. Suomen Pankki odottaa taantuman jäävän lyhyeksi ja lieväksi.
Vuonna 2022 Suomen talous kasvoi 2,1 prosenttia vahvan alkuvuoden ansiosta, mutta Ukrainan sota ja energiakriisi käänsivät suhdanteen suunnan.
Kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden turbulenssi lisää taloudellista epävarmuutta ja voi johtaa ennustettua heikompaan talouskasvuun myös Suomessa.
– Suomen talous on toistaiseksi pitänyt pintansa vaikeuksista huolimatta, mutta kaikkia nopean inflaation ja korkojen nousun vaikutuksia ei ole vielä nähty. Lisäksi kansainvälisen talouden riskit ovat aivan viime aikoina jälleen kasvaneet, sanoo Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum tiedotteessa.
Koska korkojen oletetaan ennusteessa jäävän aiempaa korkeammiksi eikä Suomen vientikysynnässä ole odotettavissa nopeaa elpymistä, talouskasvu jää lähivuosina kituliaaksi. Talous kasvaa ennusteen mukaan 0,9 prosenttia vuonna 2024 ja 1,5 prosenttia vuonna 2025.
Kuluttajahinnat nousivat vuonna 2022 poikkeuksellisen nopeasti. Loppuvuodesta energian hinnat laskivat nopeasti, ja kuluttajahintojen nousupaineet helpottavat kuluvan vuoden aikana.
Vuonna 2023 inflaatio on ennusteen mukaan 4,6 prosenttia. Palvelujen ja kulutustavaroiden hintojen nousun ennakoidaan vähitellen hidastuvan, ja Suomen Pankki odottaa inflaation palautuvan alle kahteen prosenttiin vuoden 2024 aikana.
Työllisyys vahvistui merkittävästi vuonna 2022, mutta suhdanteen heikkeneminen pysäyttää ennusteen mukaan työmarkkinoiden suotuisan kehityksen.
Talouskasvun pysähtyminen jää väliennusteen mukaan kuitenkin niin lyhytkestoiseksi, että työllisyys säilyy hyvänä myös lähivuosina.
Ennusteen suurimmat riskit liittyvät rahoitusoloihin, energiamarkkinoihin ja nopean inflaation pitkittymiseen ja voivat toteutuessaan johtaa ennakoitua heikompaan talouskehitykseen.