Yhdysvaltain ulkoministeriö antoi äskettäin hyväksyntänsä yli 800 miljoonan dollarin asekaupoille. Suomi on suunnitellut ostavansa muun muassa RGM-84 Harpoon -merimaaliohjuksia ja RIM-162 Evolved Sea Sparrow -ilmatorjuntaohjuksia.
– Osa uusista asejärjestelmistä voidaan sijoittaa uusiin monikäyttöisiin korvetteihin tai vanhempiin aluksiin. Tämä riippuu siitä, miten Suomi päättää toteuttaa Laivue 2020 -modernisaatio-ohjelmansa, Drive-julkaisu kirjoittaa.
Driven mukaan merivoimien neljä uutta alusta on suunniteltu toimimaan juuri Itämeren olosuhteissa ja torjumaan Venäjän kasvavaa uhkaa.
– Suomen ohjuskorveteille tulee jykevä ilmapuolustus- ja jäänmurtokyky.
Asemyynnistä vastaava virasto julkisti kaupan yksityiskohdat helmikuussa. Yhdysvaltain hallinnon hyväksyntä ei kuitenkaan tarkoita, että Suomi olisi ostamassa kaikkia listattuja asejärjestelmiä. Boeingin valmistamat Harpoon-ohjukset ovat vain yksi vaihtoehto monien joukossa, Drive huomauttaa.
Laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructionsin (RMC) on tarkoitus rakentaa alusten rungot.
– RMC:n rakennustyöt tulevat myöhemmin määrittämään sen, minkälaisia ilmatorjuntajärjestelmiä aluksiin lopulta asennetaan.
Suomen erikoisolosuhteet luovat omat haasteensa projektille. Kansainvälisessä kontekstissa jäänmurto- ja miinoituskyky on harvinainen yhdistelmä vastaaville sotilasaluksille. Itämerellä miinat ovat erityisen tehokkaita meriväylien hallinnan kannalta.
– Suomi ei ole ainoa maa, joka tarvitsee äärimmäisen kylmissä olosuhteissa toimivia laivoja. Myös Venäjä kehittää tällasia laivoja, jotka tosin sijoitetaan todennäköisesti osaksi Murmanskista käsin toimivaa pohjoista laivastoa.
– Venäjän on pakko huomioida Suomen uudet hankinnat, jotka konfliktitilanteessa voisivat rajoittaa sen kykyä toimia Itämeren alueella, Drive kirjoittaa.