Espoon Otaniemessä sijainnut FiR 1-ydinreaktori heinäkuussa 2012. / LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Suomen vanhin ydinreaktori purettiin

Vuonna 1962 käyttöönotetulla 250 kilowatin FiR1-tutkimusreaktorilla ei tuotettu sähköä eikä lämpöä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

VTT on purkanut yli viisikymmentä vuotta toimineen FiR1-ydinreaktorin Espoon Otaniemessä yhteistyössä Fortumin kanssa.

Vaativassa projektissa ratkaistiin VTT:n mukaan joukko konkreettisia ongelmia ja luotiin tarvittava kansallinen mekanismi käytöstä poistuvan ydinlaitoksen jätehuollolle. Kokemukset toimivat jatkossa mallina, kun kaupalliset ydinreaktorit Suomessa tulevat käyttöikänsä päähän.

Vuonna 1962 käyttöönotettu yksikkö oli monipuolisessa tutkimuskäytössä, ja se palveli myös terveydenhoitoa. Teholtaan 250 kilowatin reaktorilla ei tuotettu sähköä eikä lämpöä.

– Ydinreaktorin käytöstäpoiston prosessi on nyt koeponnistettu Suomessa ensi kertaa aika täysimääräisesti ja eri osapuolten näkökulmat huomioituina. Prosessin aikana on tehty isoja asioita, kuten luotu kansallinen jätehuoltomekanismi. Hallinnollisesti on tehty samat toimet, joita tarvittaisiin ison reaktorin purkuprosessissa, VTT:n johtava tutkija Markus Airila toteaa tiedotteessa.

Reaktori sammutettiin 2015, jolloin alkoivat käytöstä poistamisen lupaprosessi ja purkamisen suunnittelu. Ensimmäinen iso operaatio oli käytetyn polttoaineen toimitus jatkokäyttöön Yhdysvaltoihin vuonna 2020. Reaktorista poistettiin yhteensä 103 käytettyä ydinpolttoainesauvaa, jotka painoivat yhteensä noin 300 kilogrammaa.

Vuonna 2021 VTT sai valtioneuvostolta ydinreaktorinsa käytöstäpoistoluvan. Pääurakoitsijana toiminut Fortum aloitti kesäkuussa 2023 purkutyöt, jotka päättyivät huhtikuussa 2024. Fortumin työt hankkeessa jatkuvat vielä jätteiden loppusijoittamisella Loviisan voimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitustilaan.

Purkaminen keskellä Aalto-yliopiston Otaniemen kampusaluetta asetti omat turvallisuusvaatimuksensa purkutyömaan ja tarvittavien jätekuljetusten järjestelyihin.

Loviisan loppusijoitustilaan toimitettavaa purkujätettä kertyi yhteensä noin 60 kuutiometriä. Pääosa oli betonia. Reaktorin ympärillä oli kuusi metriä korkea vesitankki sekä kahden metrin paksuinen betoninen kuori.

Käytöstäpoiston kokonaiskustannukset olivat yhteensä noin 24 miljoonaa euroa. Varat oli etukäteen rahastoitu valtion ydinjätehuoltorahastoon. Purkutyömaalla työskenteli yhteensä noin 40 eri henkilöä eri vaiheissa ja vuorotellen.

Osa VTT:n työntekijöistä oli työskennellyt reaktorin kanssa vuosikymmenien ajan. Itse purkua teki pääsääntöisesti kolme neljä työntekijää kerrallaan, muut huolehtivat muun muassa jätehuollosta ja säteilyvalvonnasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)