Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä TriSb92-molekyyli on koe-eläintutkimuksissa vahvistunut toimivaksi suojaksi koronavirustartuntaa vastaan.
Molekyyli tunnistaa koronaviruksen piikkiproteiinin kohdan, joka on yhteinen viruksen kaikille nykyisille muunnoksille, ja estää sen toiminnan.
– Nenään annosteltuna TriSb92-molekyyli estää erittäin tehokkaasti infektion, ja soluviljelmissä tehdyt kokeet osoittavat sen kattavan myös aivan viimeisimmät virusmuunnokset kuten XBB, BF.7 ja BQ.1.1, tutkijatohtori Anna Mäkelä kertoo yliopiston tiedotteessa.
Eläinkokeet ovat osoittaneet, että molekyyli voi nenään sumutettuna estää tartunnan muutaman tunnin altistumisen jälkeen. Tutkijoiden mukaan molekyyli säilyy täysin toimintakykyisenä huoneenlämmössä vähintään puolitoista vuotta, joten se soveltuu käytettäväksi nenäsumutteena.
Tutkimuksen tulokset on julkaistu Nature Communications -tiedejulkaisussa.
Vaikka koronapandemian pahin vaihe on ainakin toistaiseksi ohitettu, nenään annosteltava suoja voi olla tulevaisuudessa ratkaiseva apu estämään koronaviruksen leviämistä.
– Uusimmat virusmuunnokset väistävät tehokkaasti sekä rokotteiden että sairastetun taudin aikaansaamaa vastustuskykyä, ja tällä hetkellä rokotteet eivät enää juurikaan estä tartuntoja, Mäkelä perustelee.
Lisäksi nenäsumute voi suojata vakavalta taudilta niitä ihmisiä, jotka eivät saa rokotteista riittävää immuniteettia, kuten immuunipuutteista kärsiviä henkilöitä ja ikääntyneitä.
Nenäsumute suojaa koronavirustartunnalta. Tutkijoidemme kehittämä molekyyli toimii myös uusimpia, immuunipuolustusta kiertäviä virusmuunnoksia vastaan. #koronafi #HyvätUutiset @Anna_R_Makela @HelsinkiUniMed https://t.co/vFDaxzAHo5
— University of Helsinki (@helsinkiuni) March 24, 2023