Suomessa on 42 hyllymetriä lakeja ja asetuksia – ”Ovatko kaikki tarpeen?”

Kokoomuksen kansanedustajien Sanni Grahn-Laasosen ja Lasse Männistön mielestä valtion tulisi keskittyä välillä lakien säätämisen sijaan purkamaan niitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustajat Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja Lasse Männistö (kok.) pelkäävät ylisääntelyn ja maalaisjärjen vastaisten sääntöjen syövän auktoriteettien uskottavuutta ja passivoivan ihmisiä.

– On arvioitu, että Suomessa on 42 hyllymetrillistä lakeja ja asetuksia. Yksistään kunnilla on 535 lakisääteistä tehtävää. On paikallaan kysyä, ovatko nämä kaikki tarpeen? Me uskomme, että suomalaiset osaisivat tehdä valintoja myös itse, ilman että kaikkea on tarjoiltava kansalaisille valmiiksi, kansanedustajat toteavat tiedotteessaan.

Grahn-Laasonen ja Männistö ovat koonneet 46 lakia, säädöstä, asetusta, sääntöä tai viranomaiskäytäntöä, joiden purkamista tulisi kirjoittajien mukaan vähintäänkin harkita. Keskustelunavaus kulkee nimellä K18 tähtisädetikut – ja 45 muuta turhaa sääntöä.

– Tiesitkö, että tähtisädetikkujen käyttöön on oltava täysi-ikäinen? Että ullakkoasuntoa ei saa rakentaa ilman pystyikkunaa? Että vanhassa majakassa ei saa vierailla, ellei siinä ole erikseen rakennettua hätäpoistumistietä? Että EU on kieltänyt vauvojen kuvat korvikemaitopurkkien kyljistä? Voisiko ajatella, että osan tästä sääntelystä voisi korvata maalaisjärjellä ja ihmisten omalla harkinnalla, kansanedustajat kysyvät.

Heidän mielestään liiallisella sääntelyllä on myös toinen puoli.

– Ollaanko pian sellaisessa yhteiskunnassa, jossa kaikki mikä ei ole laissa on sallittua, tai vastaavasti kaikki mitä ei ole erikseen sallittu on kiellettyä?

Kansanedustajien mielestä viitteitä tästä on saatu jo esimerkiksi keskustelussa koulujen kurinpidosta.

– Ollaan harhateillä, jos lakiin pitää kirjoittaa pilkuntarkasti, mitä opettaja saa tehdä ja mitä ei oppilaiden turvallisuuden ja koulurauhan turvaamiseksi, kansanedustajat toteavat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)