Parasetamoli on Euroopan eniten käytetyimpiä kipulääkkeitä, sillä sitä suositellaan ensisijaisena hoitona moniin kiputiloihin. Iäkkäillä potilailla se sopii sekä akuutin että pitkäaikaisen kivun hoitoon.
Suomessa tulehduskipulääkkeet ovat paljon suositumpia kuin muissa Pohjoismaissa, ja ilman reseptiä ostettavien kipulääkkeiden ylivoimainen ykkönen on ibuprofeeni. Sen suosio sai Suomessa lähtölaukauksensa vuonna 1986, jolloin apteekkeihin ilmestyi uusi kivunhoitoon tarkoitettu itsehoitolääke, Burana. Tuote sai nopeasti myönteisen vastaanoton apteekkien ja kuluttajien keskuudessa, ja sen suosiota vauhditettiin markkinoinnin tuella.
Burana nousi Suomen myydyimmäksi kipulääkkeeksi 1990-luvun puolivälissä. Vuosituhannen vaihteen jälkeen siitä oli tullut huomattavalle osalle suomalaisista käytännössä kipulääkkeen synonyymi. Ibuprofeenivalmisteiden suosioon ovat vaikuttaneet myös hoitosuositusten muutokset.
Lääke- ja terveystietoon erikoistuneen Pharmacan Chief Insights Officer Päivi Rastas huomauttaa, että vielä 1990-luvun alussa asetyylisalisyylihappo piti Suomen kulutustilastossa ykköspaikkaa.
– Ibuprofeeni ylitti asetyylisalisyylihapon kulutuksen 1990-luvun puolivälissä ja parasetamoli 2000-luvun alkuvuosina. Nykyisin asetyylisalisyylihappoa ei enää suositella ensisijaiseksi kipulääkkeeksi, eikä sitä tulisi käyttää alle 12-vuotiaiden kivunhoidossa lainkaan ilman lääkärin suositusta, Rastas toteaa.
Koronakeväänä 2020 levisi Ranskan terveysministerin lausunto, jonka mukaan ibuprofeeni saattaa pahentaa koronaviruksen aiheuttamaa tautia. Väitteelle ei esimerkiksi Fimean mukaan löytynyt tieteellistä näyttöä, viesti levisi nopeasti ja nosti parasetamolin euromääräisen myynnin Suomessakin hetkellisesti ibuprofeenin rinnalle.
Ibuprofeeni on pitkään ollut Suomen käytetyin lääkeaine kivun itsehoidossa, mutta Pharmacan mukaan parasetamolin kulutus on noussut vuosien 2010 ja 2023 välillä lähes 50 prosenttia.
– Kivun itsehoitolääkkeistä parasetamolin kulutus on kasvanut prosentuaalisesti eniten reilun kymmenen viimeksi kuluneen vuoden aikana. Monelle parasetamoli on perussairauksien tai säännöllisten lääkitysten vuoksi ensisijainen kipulääke, Rastas sanoo.
Brittiläisen Haleon-terveydenhuoltoyhtiön tiedotteen mukaan parasetamoli aiheuttaa hyvin harvoin haittavaikutuksia, kun sitä käytetään ohjeen mukaisesti. Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa pitkällä aikavälillä haittavaikutuksia myös ohjeenmukaisessa käytössä. Riskinä on, että liian suuri annos parasetamolia saattaa aiheuttaa maksavaurion.
Tulehduskipulääkkeitä ei suositella sydänpotilaiden käyttöön, sillä Käypä hoito -suositusten mukaan niiden käyttö lisää sydäninfarktin, sydämen vajaatoiminnan pahenemisen, sisäisten verenvuotojen ja munuaisten vajaatoiminnan pahenemisen riskiä.
Lääkeneuvontaa tekevät muun muassa apteekit. Niiden tarjoaman neuvonnan merkitys turvallisen lääkehoidon varmistamisessa korostuu itsehoidossa, jossa farmaseuttinen henkilökunta on usein asiakkaan ensimmäinen tai ainoa kontakti terveydenhuoltoon.
Itä-Suomen yliopiston viimevuotisen tutkimuksen mukaan apteekkien itsehoitolääkeneuvonnan laatu vaihtelee sen mukaan, mitä asiakas on ostamassa. Kehittämisen varaa nähtiin erityisesti itsehoidon kipulääkkeiden tarpeen ja soveltuvuuden arvioinnissa sekä lääkkeen käytön neuvonnassa.