Suomesta tulee suhteessa enemmän ISIS-jihadisteja kuin mistään muualta – näin ilmiön syytä selitetään

Monet ISIS-järjestöön liittyvistä vierastaistelijoista tulevat varakkaista, kehittyneistä ja tasa-arvoisista maista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomesta tulee toukokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan eniten ISIS-jihadistijärjestön niin kutsuttuja vierastaistelijoista maailmassa suhteessa maan muslimiväestön määrään. Ilmiö huomioitiin hiljattain esimerkiksi amerikkalaisen Vicen Turun puukotusiskun jälkeen julkaisemassa artikkelissa, josta Verkkouutiset kertoi tässä ja tässä.

Luku on peräisin tästä löytyvästä NBER:n julkaisemasta selvityksestä. Siinä pohditaan syitä vierastaistelijoiden virtaan ISIS-järjestön riveihin Lähi-itään. Tutkimuksen ovat laatineet ekonomistit Efraim Benmelech Northwestern-yliopiston Kellogg School of Managementista ja Esteban F. Klor Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi köyhät elinolosuhteet eivät aja ulkomaalaisia Lähi-itään taistelemaan ISIS-joukkoihin.

– Päinvastoin ISIS:n vierastaistelijoiden määrä korreloi positiivisesti maan bruttokansantuotteen asukasta kohden ja sen inhimillsen kehityksen indeksin (HDI) kanssa, tutkimuksessa todetaan

Yhdysvaltojen WTC-iskujen jälkeen vallitsevana käsityksenä oli tutkijoiden mukaan, että ”köyhyys synnyttää terrorismia”. Selvityksen perusteella tällaista korrelaatiota ei ole tai se on peräti negatiivinen.

Jihadistijärjestön ulkomaalaistaistelijat tulevat nykyisin usein kehittyneistä maista, joissa on matalat tuloerot ja erittäin kehittyneet poliittiset instituutiot. Se sotii monia aiempia terrorismikäsityksiä vastaan.

Muut seikat, jotka selittävät tietystä maasta lähtöisin olevien ISIS:n vierastaistelijoiden määrää ovat tutkijoiden mukaan maan muslimiväestön määrä ja sen väestön etninen homogeenisuus.

– Vaikka emme voikaan suoraan päätellä, miksi ihmiset liittyvät ISIS:iin, tukevat löydöksemme sitä, etteivät ulkomaalaistaistelijoiden virtaa ISIS:iin ruoki taloudelliset tai poliittiset olosuhteet vaan ennemmin ideologia ja vaikeus assimiloitua homogeenisiin länsimaihin. Nämä löydökset ovat linjassa pienen, valikoidun ISIS:n vierastaistelijajoukon henkilökohtaisiin profiileihin perustuvan asiaan liittyvään kvalitatiivisen aineiston kanssa, Benmelech ja Klor kirjoittavat.

Vaikeaa integraatiota

Tutkijat tulevat siihen lopputulokseen, että integraatio länsimaihin on sitä vaikeampaa ensimmäisen tai toisen polven muslimimaahanmuuttajille, mitä homogeenisempi kyseisen valtion väestö on. Tämä taas ajaa joitakin näistä henkilöistä radikalisoitumaan ja muuttamaan Syyriaan ja Irakiin vierastaistelijoiksi.

Homogeenisten maiden syntyperäinen väestö saattaa tutkijoiden mukaan syrjiä muslimimaahanmuuttajia, mikä taas voi edelleen vahvistaa heidän uskonnollista identiteettiään.

– Löydöksemme vastaavat aiempia terrorismitutkimuksia, joissa painotetaan uskonnollisia ja poliittisia ideologioita terroristijärjestöjen keskeisinä värväyskeinoina.

ISIS:n todetaan vetoavan vaikutuksille alttiiseen nuorisoon varakkaissa länsimaissa kehittyneellä propagandakoneistollaan ja sosiaalisella medialla. Tämä palvelee kahta tarkoitusta. Yhtäältä se tuo lisää taistelijoita järjestön riveihin Syyriassa ja Irakissa ja toisaalta se edistää jihadistijärjestön pyrkimystä luoda vihamielisyyksiä syntyperäisen väestön ja muslimimaahanmuuttajien välille länsimaissa.

Takaisin kotiin palaavia vierastaistelijoita kuvataan erittäin tehokkaiksi terroristiverkostojen ja niin kutsuttujen nukkuvien terroristisolujen luomisessa.

Vierastaistelijailmiön kotimaissaan ruokkima terrori on myös tehokas tapa herättää länsimaiden valtaväestöissä vastareaktioita, jotka kohdistuvat maltillisiin muslimeihin. Tämä taas lisää heidän radikalisoitumistaan ja pahentaa kierrettä.

Eräänä NBER:n tutkimuksen mielenkiintoisena havaintona mainitaan, että esimerkiksi Pakistanin, Intian ja Indonesian kaltaisista erittäin suurten muslimipopulaatioiden maista tulee niiden muslimiväestön määrään verraten hyvin vähän vierastaistelijoita. Edellä mainituissa maissa elää yhteensä yli 560 miljoonaa muslimia. Silti ISIS-järjestöön liittyneitä on yhteensä vain 793. Itävallassa, Suomessa, Tanskassa, Irlannissa, Norjassa ja Ruotsissa elää puolestaan yhteensä vain alle 1,4 miljoonaa muslimia, mutta heistä on matkannut ISIS-taistelijoiksi yli 900 ihmistä.

Suomi kärjessä

Tutkimuksen mukaan Suomesta tulee eniten ISIS:n vierastaistelijoita maailmassa suhteessa maan muslimiväestön määrään. Suomen vertailuluku on yli kaksinkertainen vertailussa toiseksi tulleeseen Irlantiin. Kolmantena on Belgia ja neljäntenä Ruotsi.

Suomesta ISIS:n riveihin on lähtenyt Barretin ja Soufan Groupin vuosien 2014 ja 2015 tietojen mukaan virallisesti 70 ja epävirallisesti 85 henkilöä. Luvut ovat linjassa suomalaismediassa liikkuneiden ja suojelupoliisin antamien tietojen kanssa. Supo on myös kertonut seuraavansa pariakymmentä Suomeen palannutta vierastaistelijaa.

Virallisissa kokonaismäärissä Suomi on koko maailmassa 36. suurin ISIS:n vierastaistelijamaa. Euroopassa se on sijalla 12, joskin edellä olevien Italian ja Norjan vierastaistelijamäärät ovat melko lähellä Suomen lukuja.

Suomalaisia on edennyt korkeaan asemaan ISIS-järjestössä. Suojelupoliisin uhka-arvion mukaan Suomen profiili radikaali-islamistisessa propagandassa on myös noussut.

– En voi mennä tarkemmin yksityiskohtiin näistä kaikista asioista, mutta voin näin otsikkotasolla todeta, että meillä on tiedossa jo nyt täältä lähteneitä vierastaistelijoita, jotka ovat nousseet aika merkittäviin asemiin ISIL:n (toinen nimitys ISIS-järjestölle) organisaatiossa, Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi viime vuoden lopulla.

Pelttari kertoi tuolloin, että suomalaisjihadistien joukko on taustaltaan hajanainen. Heidän joukossaan on niin pitkään viranomaisten tiedossa olleita henkilöitä kuin myös nuoria henkilöitä, jotka ovat radikalisoituneet nopeasti ja esimerkiksi verkon kautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)