Poroja Nordkappissa Norjassa. LEHTIKUVA / VILLE MYLLYNEN

Suomi eroaa Barentsin euroarktisesta neuvostosta

Ulkoministerin mukaan pohjoisia alueita koskevaa yhteistyötä jatketaan muualla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi eroaa Barentsin euroarktisesta neuvostosta vuoden 2025 jälkeen, ulkoministeriö tiedottaa.

Barentsin euroarktinen neuvosto perustettiin vuonna 1993. Neuvoston tavoitteena on ollut vakauden ja kestävän kehityksen edistäminen Barentsin alueella. Jäseniä ovat Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska, Islanti ja EU. Venäjä erosi Barents-yhteistyöstä viime vuonna.

Ulkoministeriön mukaan Euroopan turvallisuusjärjestyksen ja kansainvälisen toimintaympäristön muutokset ovat vaikuttaneet alueelliseen yhteistyöhön pohjoisilla alueilla.

– Barents-yhteistyö on ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ollut Suomelle toimiva kanava pohjoiselle kanssakäymiselle. Tämä yhteistyömuoto ei kuitenkaan vastaa enää tämän päivän tarpeita ja luo päällekkäisiä rakenteita. Suomen tavoitteena on vakaa ja vauras pohjola, ja siihen panostamme jatkossakin eri yhteistyömuotojen kautta, toteaa ulkoministeri Elina Valtonen tiedotteessa.

Ulkoministeriön mukaan tiivis yhteistyö pohjoisilla alueilla on Suomelle entistäkin tärkeämpää, ja sitä jatketaan Ruotsin ja Norjan kanssa sekä kansainvälisillä foorumeilla, kuten Pohjoismaiden ministerineuvostossa.

Parhaillaan on hallitusohjelman mukaisesti valtioneuvoston kanslian johdolla valmistelussa Pohjoisen Suomen ohjelma. Lausuntokierroksella olevan ohjelmaluonnoksen yhtenä ajatuksena olisi laatia Suomen, Norjan ja Ruotsin yhteinen Pohjoisten alueiden strateginen ohjelma.

Eroamisen seurauksena Suomi irtisanoo kansainvälisen Barents-sihteeristön perustamista koskevan valtiosopimuksen. Tasavallan presidentti Alexander Stubb päättää sopimuksen irtisanomisesta valtioneuvoston ratkaisuehdotuksesta 22. marraskuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)