Jalankulkijoita Narvajoen ylittävällä sillalla EU:n ja Venäjän välisellä rajalla, Narvan (Viro, oikealla) ja Ivangorodin (Venäjä) välissä. LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Suomi esillä Venäjän tiedustelun operaatiossa – Näin suojelupoliisi kommentoi

Viranomaisen mukaan Suomesta yritetään hankkia aseohjelmissa käytettävää sensitiivistä teknologiaa.
Picture of Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suojelupoliisi on vaitonainen Yhdysvalloissa paljastetun Venäjän tiedustelun pyörittämän länsiteknologiaa ja amerikkalaisia ampumatarvikkeita hankkineen verkoston Suomi-kytkösten tutkinnasta.

Verkkouutiset kysyi Suojelupoliisilta muun muassa tulivatko amerikkalaisoperaatio ja verkoston Suomi-kytkökset yllätyksenä vai oltiinko niistä tietoisia Suomessa sekä millaista virka-apua Suomesta mahdollisesti annettiin asian tutkinnassa.

– Suojelupoliisi tekee tiivistä viranomaisyhteistyötä proliferaatiovalvonnassa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Valitettavasti emme voi kertoa kansainvälisestä yhteistyöstämme enempää julkisuuteen, Suposta vastataan.

Viranomainen toteaa, että Suomesta ja Suomen kautta pyritään pyritään hankkimaan vientivalvonnan alaisia tuotteita, kuten kaksikäyttötuotteita ja joukkotuhoaseohjelmissa käytettävää sensitiivistä teknologiaa. Tämä on mainittu myös Supon vuotuisessa katsauksessa.

– Venäjä tavoittelee vientirajoitusten piirissä olevia tuotteita ja komponentteja rajoitusten ohi. On kuitenkin epätodennäköistä, että Venäjä pystyisi kattavasti korvaamaan aiempaa teknologiatuontia lännestä, Suposta arvioidaan.

”Tahoja Suomessa”

Verkkouutiset kertoi verkoston paljastumisesta tässä jutussa. Sen kerrotaan toimineen vajaan viiden vuoden ajan.

Virossa pidätettiin joulukuun alussa osana amerikkalaisoperaatiota Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n upseeriksi uskottu Vadim Konostshenok. Konostshenok pysäytettiin tätä ennen lokakuussa ja marraskuussa Viron Narvan raja-asemalla. Venäjälle matkalla olleen miehen ajoneuvosta löydettiin tuolloin pakotteiden alaisia komponentteja ja amerikkalaisvalmisteisia patruunoita, jotka soveltuvat käyttöön tarkkuuskivääreissä. Viron viranomaiset löysivät myöhemmin Konostshenokin ja hänen poikansa varastolta 170 kiloa ampumatarvikkeita.

Yhdysvalloissa on puolestaan pidätetty tavaraa sieltä välittäneet Aleksei Brayman ja Vadim Jermolenko. Amerikkalaisviranomaiset ovat lisäksi etsintäkuuluttaneet Venäjän kansalaiset Jevgeni GrinininAleksei IppolitovinSvetlana Skvortsovan ja Boris Livshitsin. FBI:n etsintäkuulutuksen mukaan heistä viimeisellä on myös siteitä Suomeen.

Verkoston tarkoituksena oli salakuljettaa Venäjän puolustusteollisuudelle ja valtion omistamille yhtiöille pakotteiden alaista ja sensitiivistä tavaraa. Verkkouutisten hankkiman amerikkalaissyytteen ja Yhdysvaltain vientivalvonnan asiakirjojen mukaan tavaraerien todellinen sisältö pyrittiin peittämään väärennetyillä rahtikirjoilla ja pilkkomalla tavaraeriä. Lähetysten todellinen alkuperä ja määränpää pyrittiin myös salaamaan kierrättämälle ne muiden maiden kautta ennen kuin ne vietiin Venäjälle.

Viro, Suomi, Saksa ja Hong Kong listataan syytteessä ”yleisiksi kauttakulkupaikoiksi”. Syytteessä ei nimetä mahdollisia Suomessa toimineita henkilöitä tai yrityksiä.

Verkosto on syytteen perusteella saattanut lisäksi käyttää suomalaisia toimijoita hankintoihinsa. Syytteessä kerrotaan esimerkiksi Skvortsovan ja Livshitsin sähköpostikirjeenvaihdosta heinäkuulta 2020.

Siinä keskusteltiin ”suuresta ja kalliista tilauksesta”, jonka pelättiin herättävän viranomaisten huomion Yhdysvalloissa. Amerikkalaisviranomaisista huolestunut Livshits esitti viestissään, että hän voisi hankkia tilatut osat amerikkalaisyrityksiltään ja ”tahoilta Virossa ja Suomessa parin kolmen viikon aikana”.

Verkkouutiset kertoi verkoston tähän mennessä paljastuneista Suomi-kytköksistä tässä jutussa.

Virossa pidätetyn FSB-upseerin hallusta löydettyjä ammuksia.
Aiempia tapauksia

Verkoston toiminta ja amerikkalaisissa asiakirjoissa kuvatut toimintatavat tuovat mieleen aiempia niin ikään Suomeen liittyneitä tapauksia.

Verkkouutiset kertoi alkuvuodesta 2019 Yhdysvalloissa alkaneesta oikeudenkäynnistä, jossa käsiteltiin Suomeen kytkeytynyttä salakuljetus- ja rahanpesukokonaisuutta.

Syytetty, Viron ja Venäjän kansalainen Valeri Kosmatshov pidätettiin Virossa vuonna 2018 ja luovutettiin Yhdysvaltoihin vastaamaan syytteisiin. Kosmatshovin syytettiin käyttäneen yhdessä venäläisen liikekumppaninsa Sergei Vetrovin kanssa kahta virolaisyhtiötä kulissina järjestelyssä, jossa amerikkalaista teknologiaa salakuljetettiin Venäjälle. Toimintatapa vastasi nyt paljastuneen verkoston käyttämiä järjestelyjä.

Verkkouutisten tuolloin hankkimien amerikkalaisasiakirjojen mukaan Kosmatshov myönsi itse Yhdysvaltain tulliviranomaisille kuljetustensa menneen ensin Tallinnasta lautalla Helsinkiin ja sitten Suomen kautta edelleen Venäjälle. Välillä tavaraa lähetettiin myös suoraan Yhdysvalloista Suomeen kahdelle helsinkiläiselle logistiikka-alan yritykselle. Yhdysvaltojen viranomaisille annettiin kuva, että suomalaisyritykset olisivat tavaran loppukäyttäjiä, vaikka tavara menikin Venäjälle.

Kosmatshovin ja Vetrovin syytteet liittyivät puolestaan vuonna 2015 paljastuneeseen tapaukseen, jossa venäläissyntyinen Yhdysvaltain kansalainen Pavel Flider sai syytteet rahanpesusta ja salakuljetuksesta. Fliderin yhtiö oli lähettänyt useita tavaraeriä Kosmatshovin virolaisyhtiölle ja kahdelle suomalaiselle huolintayritykselle. Verkkouutiset on kertonut tapauksesta ja sen Suomi-yhteyksistä muun muassa tässä jutussa.

Fliderin toiminta oli varsin mittavaa. Hänen yritykselleen oli maksettu vuosien varrella pankeista eri puolilta maailmaa yhteensä noin 65 miljoonaa euroa. Osa varoista on kytketty myöhemmin kansainväliseen venäläiseen rahanpesuoperaatioon. Fliderillä oli myös pitkä historia vähintäänkin epäilyttävien venäläisasiakkaiden kanssa.

Verkkouutisten hankkimien asiakirjojen mukaan Flideriä oli kuultu vientisääntelyn alaisen tavaran lähettämisestä Venjälle ensimmäistä kertaa jo vuonna 2004. Tuolloin mies järjesti runsaasti materiaalia yritykselle, jota Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI luonnehti tunnetuksi Venäjän turvallisuuspalvelujen kulissiyhtiöksi.

Kotietsinnässä löytyneen aineiston perusteella Fliderin kymmenien venäläisten asiakkaiden joukossa olivat muun muassa hävittäjävalmistaja MiG, Venäjän valtion puolustusteknologiayhtiö Sozvedzie, ilmailualan laitteita valmistavat GRPZ ja Aviaavtomatika ja tutkalaitteita valmistava Radar MMS.

Flider myönsi osan syytteistä ja teki yhä salatun sopimuksen viranomaisten kanssa elokuussa 2016. Valeri Kosmatshovkin päätyi myöntämään osan syytteistä ja luovuttamaan rikoksella saatuja varoja Yhdysvalloille. Viranomaiset myös takavarikoivat Kosmatshovin tyttären Tallinnan kodista etsinnässä löydetyt 150 000 dollaria käteistä. Liki kaksi vuotta vankeudessa oikeudenkäyntiä ja tuomiota odottanut sairaalloinen ja iäkäs Kosmatshov vapautettiin kolmen vuoden ehdonalaiseen vuonna 2020. Hänet tiettävästi karkotettiin kuitenkin heti Yhdysvalloista.

LUE MYÖS:
USA:n paljastama Venäjän tiedustelun verkosto salakuljetti tavaraa Suomen kautta
Verkosto paljastui – tämä Viron pidättämästä FSB-upseerista tiedetään
Sotatekniikan salakuljetuksesta syytteet USA:ssa – ”kaikki Suomen kautta” (VU 21.3.2019)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)