Tunnettu ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Edward Lucas suitsuttaa brittilehti Timesin kirjoituksessaan Suomen toimintaa Itämerellä.
Lucasin mukaan Suomi näytti, miten Venäjän sabotaasin kanssa tulee toimia.
– Ainoa tapa panna kampoihin [Vladimir] Putinin kasvavalle merenalaisiin kaapeleihin ja putkiin kohdistuvalle toiminnalle on panna kova kovaa vastaan, CEPA-ajatushautomon vanhempi tutkija toteaa.
Edward Lucas muistuttaa Britannian olevan saarivaltiona erityisen altis sellaiselle sabotaasille, jota Itämerellä on viime aikoina nähty. Hän huomauttaa Venäjän tiedustelualusten pyörineen tärkeiden merenalaisten kohteiden lähellä esimerkiksi Irlanninmerellä.
Moskova on kehittänyt jo pitkään runsaasti kykyjä ja kalustoa merenalaisiin kohteisiin vaikuttamiseen.
– Suurin vaara vaanii syvyyksissä, missä pahanteon havaitseminen on vaikeinta ja korjaukset kestävät pisimpään.
Edward Lucasin mukaan optimistisin näkemys on, että Venäjä vasta tutkii ja kartoittaa kohteita tulevaisuuden mahdollista sabotaasia varten. Hän nostaa kuitenkin esiin myös synkemmän tilannekuvan.
– Vakoilualukset ja sukellusveneet ovat jo saattaneet asettaa sinne miinoja tai jättää drooneja väijymään putkiemme tai kaapeliemme lähelle, jotta ne voitaisiin aktivoida kriisin syttyessä, Lucas varoittaa.
Brittiasiantuntijan mukaan tämä konflikti kuplii jo Itämerellä. Vaikka kovia todisteita Venäjän osuudesta Itämeren epäiltyihin sabotaasitapauksiin ei ole ollut ainakaan julkisuudessa, sanoo Lucas suoraan Venäjän hyökänneen toistuvasti kaapeleihin ja kaasuputkiin Pohjoismaiden, Baltian, Saksan ja Puolan välillä. Hän listaa sabotaaseista epäiltyjen alusten Newnew Polar Bearin, Yi Peng 3:n ja Eagle S:n tapaukset esimerkkeinä.
Lucas siteeraa Liettuan puolustusministeri Dovile Sakalienen arviota, ja toteaa Venäjän haluavan arvioida Itämeren valtioiden reaktioita, paljastaa viiveitä ja testata yhtenäisyyttä. Näin hiotaan hänen mukaansa taktiikkaa ”edessä olevaa ja paljon suurempaa yhteenottoa varten”.
Edward Lucasin mielestä länsimaiden päätöksentekoon kohdistuneet hyökkäykset ovat olleet menestyksekkäitä. Hän muistuttaa molempien sabotaasista epäiltyjen kiinalaislaivojen päässeen poistumaan paikalta. Lucasin mukaan ongelmaa pahentavat Yhdysvaltojen ja Saksan poliittiset tilanteet vaikeuttavat asiaa entisestään.
– Jahkailu ja arkuus luovat uuden normaalin, jossa vihamielisten valtioiden annetaan vapaasti hyökätä infrastruktuuria, instituutioita tai henkilöitä vastaan. Merenpohja on vain yksi sotatanner tällä uudella epätavanomaisen sodankäynnin harmaalla alueella.
Lucasin mukaan Britannian pitäisi Euroopan suurimpana merimahtina johtaa kansainvälistä keskustelua tällaiseen vastaamisesta ja esimerkiksi siitä, mitä Venäjän öljyä pakotteiden ohi kuljettavalle ”varjolaivastolle” pitäisi tehdä.
Lucas jatkaa, että mikäli tavallisesti huonokuntoisia ja vakuuttamattomia aluksia käytetään kaiken kukkuraksi vielä vakoiluun, on niiden toimintaan puuttuminen varsin perusteltua. Hänen mukaansa Venäjän keskuspankin varoja voitaisiin myös jo alkaa takavarikoida alusten mahdollisesti aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi.
– Suomi on näyttänyt meille, miten reagoida. Tankkerille noustiin nopeasti ja se otettiin haltuun, jotta epäily vahingonteosta voitaisiin tutkia, Edward Lucas summaa.
Hän huomauttaa myös tiedoista, joiden mukaan aluksella olisi ollut vakoilulaitteita. Virallisesti tällaisesta ei ole kerrottu.
– Monet alueella ajattelevat talouden heikkouksien tekevän Kremlistä yhä holtittomamman ja tämän vaativat tiukkaa yhteistä vastausta. Nato kokoontuu maanantaina keskustelemaan Itämeren iskuista ja lisää toimintaansa myöhässä. Sota alkoi jo jokin aika sitten. Kaikki eivät tätä kuitenkaan ole vielä huomanneet.