Verkkouutiset

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä lensi kahden yhdysvaltalaisen B-52 Stratofortress -pommikoneen kanssa Suomen ilmatilassa heinäkuussa 2024. LEHTIKUVA / HANDOUT / PUOLUSTUSVOIMAT

Suomi on Horneteilla mukana ydinaseharjoituksessa – ”Jäänyt vähälle huomiolle”

Asiantuntijan mukaan Suomen kunnianhimo Naton ydinasepolitiikassa näyttää nousevan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi osallistuu mediatietojen mukaan lokakuussa Naton Steadfast Noon -harjoitukseen. Kyse on vuotuisesta ydinaseharjoituksesta. Suomi on Key Aeron saamien osallistujatietojen perusteella mukana Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Matti Pesun mukaan uutinen on jäänyt Suomessa vähälle huomiolle. Pesu kertoo X:n ketjussaan osallistumisen harjoitukseen kertovan Suomen asemoitumisesta Naton ydinasepolitiikassa.

– Poliittinen johto ei ole myöntänyt tai kieltänyt uutista. Asiassa noudatettaneen niukkaa viestintälinjaa. Uutisen perusteella Suomen kunnianhimo Naton ydinasepolitiikassa on rivakasti nousemassa keskitasolle, Pesu sanoo.

Verkkouutisten tiedon mukaan asiaa ei ole kommentoitu toistaiseksi Suomessa, koska tiedotusvastuu harjoituksesta on Natolla.

Hän on jakanut jutun lopusta löytyvän kuvan Naton ydinasepelotetta ja Suomea koskevasta valtioneuvostolle tuotetusta raportista. Siinä kuvataan eri kunnianhimon tasoja ydinasepolitiikassa. Keskitaso merkitsee ”aktiivista päätöksentekoa ja konsultointia” sekä osallistumista tavanomaisin keinoin tehtäviin tukitoimiin.

Matti Pesun mukaan uutinen Suomen osallistumisesta harjoitukseen ei itsessään yllätä.

– Suomella on ihan maantieteellisistä syistä johtuva vahva strateginen intressi ymmärtää Naton ydinasepelotepolitiikan operatiivista puolta. Parhaiten oppii olemalla mukana.

Tutkija näkee uutisessa myös viitteitä siitä, että Nato on muuttamassa ydinasepolitiikkaansa.

– Ensinnäkin uutinen itsessään indikoi napsun avoimemmasta viestintälinjasta. Nato on vasta viime vuosina alkanut julkisesti tiedottaa Steadfast Noon -harjoituksesta.

Asiantuntijan mukaan Nato ei kuitenkaan ole aiemmin kertonut harjoituksesta näin laajasti. Tällä kertaa on esimerkiksi listattu harjoituksessa mukana olevia kykyjä. Matti Pesu huomauttaa tämän olevan aiempaa selvempi viesti siitä, mitkä maat osallistuvat ydinasetoiminnan konventionaalisiin eli tavanomaisin kyvyin suoritettaviin tukitoimiin.

Steadfast Noon järjestetään tällä kertaa myös rinnakkain tavanomaisen Strike Warrior -harjoituksen kanssa.

Tämä on Matti Pesun mukaan merkittävää.

– Johtuen Ranskan ylläpitämästä palomuurista ydinasepelotteen ja konventionaalisen pelotteen välillä Nato ei ole voinut integroida harjoitustapahtumiinsa sekä tavanomaisia että ydinase-elementtejä. Ydinasetoimintaa on harjoiteltu omassa tapahtumassaan, Steadfast Noonissa, hän selvittää.

Tämä ei Pesun mukaan ole ollut kaikkien liittolaisten mieleen, ja asiaan on pyritty hakemaan muutosta. Jonkinlainen kompromissi näyttää hänestä löytyneen.

– Steadfast Noon säilyy omana harjoituksenaan mutta samaan aikaan ja samassa paikassa liittolaiset voivat osallistua UK-vetoiseen Strike Warrioriin, Pesu summaa.

Tutkijan kolmas huomio perustuu Steadfast Noonissa käytettäviin tukikohtiin.

Hävittäjät tukeutuvat harjoituksessa amerikkalaisia ydinpommeja isännöiviin tukikohtiin Hollannissa, Belgiassa ja Saksassa, mutta myös tukikohtiin Britanniassa ja Tanskassa. Tässä voi Matti Pesun mukaan olla kyse hajauttamisen viestimisestä.

Viimeinen havainto liittyy pohjoismaihin.

– Uutisen perusteella Tanska on ottamassa Naton ydinasepolitiikassa entistä aktiivisempaa roolia. Se ei ainoastaan osallistu harjoituksiin hävittäjillään vaan myös avaa ilmatilansa ja tukikohtansa tapahtuman käyttöön. Painava signaali.

Norjan ilmavoimat ei taas ole mukana eikä maa näytä antavan myöskään ilmatilaansa harjoituskäyttöön, vaikka harjoitus järjestetään Pohjanmerellä. Norja kuitenkin saattaa osallistua harjoitukseen tarkkailijana tai muilla kyvyillä kuin ilmavoimilla.

Ruotsin ilmavoimia ei myöskään mainita jutussa. Tämän takana on kuitenkin Pesun mukaan todennäköisesti se, että Ruotsi on ollut mukana Naton ydinasepolitiikassa vasta maaliskuusta lähtien.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)