Kansanedustaja ja talousasiantuntija Martin Paasi (kok.) ottaa kantaa koulutuksen tasoon Suomessa.
Tutkimuslaitos Laboren johtaja Mika Maliranta sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomessa on tehty virhe, kun panostukset korkeakoulutukseen lopetettiin. Korkeakoulutettujen nuorten osuus on Suomessa pudonnut jo alle OECD-maiden keskitason.
Malirannan mukaan Suomessa ei ole ymmärretty, mikä merkitys korkeakoulutetuilla osaajilla on tuottavuuden parantamiseen ja sen myötä talouden kasvuun. Esimerkiksi teknologian alalla olisi suuren tuottavuuden työpaikkoja.
Paasi sanoo X:ssä olevansa samaa mieltä Malirannan kanssa.
– Suomessa on paitsi tuhottu peruskoulutuksen taso, myös soveltuvin osin sössitty korkeakoulutuksen laatu ja tarjonta, Paasi kommentoi.
– Tämä on täysin anteeksiantamatonta. Pieni maa ei pärjää maailmantalouden kilpailussa matalan tuottavuuden tuotannolla, Paasi jatkaa.
Neuvotteleva virkamies Aleksi Kalenius opetus- ja kulttuuriministeriöstä toteaa HS:lle, että Suomessa on perinteisesti pelätty ”ylikouluttamista”. Esimerkiksi vanhan opistoasteen koulutuksen siirtäminen ammattikorkeakouluihin vuosituhannen vaihteessa teki näistä tutkinnoista korkeakoulututkintoja, mikä osaltaan ruokki harhaa, että Suomi on satsannut valtavasti koulutustasoon.
Tämän jälleen koulutuspaikkoja korkeakouluissa vähennettiin vuosi vuodelta, vaikka ikäluokat kasvoivat. Suomessa alettiin sen sijaan panostaa ammatilliseen koulutukseen, mikä Malirannan mukaan tyypillisesti on vasta kehittymässä olevien maiden ratkaisu.
Työn tuottavuuden heikko kehitys olisi Malirannan mukaan kuitenkin vielä käännettävissä, jos aloituspaikkoja korkeakouluissa lisättäisiin. Etenkin niitä pitäisi lisätä pääkaupunkiseudulle, jossa ihmisetkin ovat.
Nyt samaa mieltä @Maliranta :n kanssa.
Suomessa on paitsi tuhottu peruskoulutuksen taso, myös soveltuvin osin sössitty korkeakoulutuksen laatu ja tarjonta.
Tämä on täysin anteeksi antamatonta.
Pieni maa ei pärjää maailmantalouden kilpailussa matalan tuottavuuden tuotannolla. https://t.co/EQzhC5Jlj4
— Martin Paasi (@MartinPaasi) November 25, 2024