SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan SDP:n eduskuntaryhmässä on laaja yksimielisyys rajaturvalllisuuslain jatkon tarpeesta. Lindtman kommentoi asiaa Verkkouutisille eduskunnassa tiistaina aamupäivästä, mutta väisti kysymykset, aikooko ryhmä tukea yksimielisesti hallituksen esitystä. Viimeksi kuusi SDP:n kansanedustajaa äänesti lakiesitystä vastaan.
Onko teillä SDP:ssä nyt yksimielisyys tästä vai hajoaako ryhmä?
– Meidän ryhmän näkemys ja asento tässä ei ole muuttunut. Venäjän uhka ei ole poistunut ja rajalain tarpeellisuus on edelleen ajankohtainen.
Viimeksi kuusi kansanedustajaanne äänesti tätä vastaan. Voiko näin käydä taas?
– Meidän ryhmän asento ei ole muuttunut eli meidän ryhmässä nähdään laajasti, että tämä rajalaki on tarpeellinen. Venäjän uhka hybridioperaatioiden vaikuttamisen osalta ei ole poistunut.
Entä nämä kuusi kansanedustajaa?
– Meidän ryhmän asento tässä ei ole muuttunut. Meillä erittäin laajasti nähdään, että uhka ei ole poistunut mihinkään ja sen takia rajan turvallisuus on turvattava, Lindtman toisti.
Hallitus antoi toissa torstaina esityksen eduskunnalle kyseisen lain voimassaolon jatkamisesta vuoden 2026 loppuun saakka. Lakiesitys on tänään tiistaina iltapäivästä eduskunnan lähetekeskustelussa. Perustuslakivaliokunnassa on tällä viikolla meneillään vielä asiantuntijakuulemiset.
Viimeksi kun rajaturvallisuuslakiesityksestä äänestettiin eduskunnassa, kuusi SDP:n kansanedustajaa äänesti sitä vastaan. He olivat Krista Kiuru, Timo Harakka, Nasima Razmyar, Elisa Gebhard, Matias Mäkynen sekä Johan Kvanström. Verkkouutiset tavoitteli heidän ajatuksiaan toissa perjantaina, mutta tuolloin kukaan tavoitetuista ei halunnut vielä ottaa kantaa äänestyskäyttäytymiseensä.
Lain hyväksymiseen tarvittaisiin taas viiden kuudesosan enemmistö eduskunnasta.
Asetelmat lain hyväksymisen suhteen näyttävät samoilta, mitä viime kerralla. Tuolloin oppisitiopuolueista vasemmistoliitto ja vihreät äänestivät vastaan, kun taas keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmät asettuivat tukemaan lain läpimenoa, vaikka kuusi demarikansanedustajaa äänesti sitä vastaan.
Rajaturvallisuuslain tavoitteena on torjua välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla. Hallitus ei esitä lain sisältöön käytännössä muutoksia. Lain olisi tarkoitus tulla voimaan viimeistään 22.7.2025.
LUE MYÖS:
Hajoaako SDP:n ryhmä taas rajalain äänestyksessä? ”Pohdin asiaa rauhassa”