Talotekniikkaliiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen ja Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva kokevat, että kotitalousvähennys tulisi ulottaa taloyhtiöiden remontteihin.
Tällä hetkellä huoneiston omistaja saa kotitalousvähennyksen vain sellaisista kunnossapito- ja perusparannustöistä, jotka eivät ole yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön vastuulla. Käytännössä tämä tarkoittaa vain pientä pintaremonttia.
– Omakotitalossa asuva voi hyödyntää kotitalousvähennystä kaikenlaisissa remonteissa. Noin puolet suomalaisista asuu kuitenkin kerros- tai rivitaloissa. Asumismuodolla ei pitäisi olla merkitystä tällaisen veroedun saamisessa, he sanovat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.
He kertovat, että SP-kodin ja Nooa Säästöpankin vuonna 2022 julkaiseman selvityksen mukaan vuosikymmeniä kerrostaloasunnossa asuva menettää omakotitaloasujaan nähden tuhansia ja jopa kymmeniätuhansia euroja kotitalousvähennyksen epäoikeudenmukaisen jakautumisen takia.
He myös huomauttavat, että talotekniikka-ala on markkina-arvoltaan vuositasolla noin 6,4 miljardia euroa.
– Kotitalousvähennyksen laajentaminen taloyhtiöille kasvattaisi korjausmarkkinan arvoa ja kannustaisi perustamaan uusia yrityksiä. Uudistus myös vahvistaisi asuinrakennuskannan keskimääräistä energiatehokkuutta, he sanovat
Hallitusohjelmassa on sovittu, että hallituskauden aikana selvitetään kotitalousvähennyksen laajentamista.
– Syyskuun alussa kokoontuvassa hallituksen budjettiriihessä pitää tehdä päätös selvitystyön käynnistämisestä. Selvitystyössä on oltava mukana valtiovarainministeriön lisäksi ympäristöministeriö, jotta arvioidaan uudistuksen hyödyt myös ympäristön ja energiatehokkuuden näkökulmasta, he toteavat.