Ukrainalaiset ensihoitajat auttavat loukkaantunutta naista Harkovassa. AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK

Superbakteerit leviävät Ukrainassa – ”Pahinta, mitä olen ikinä nähnyt”

Antibioottiresistentit bakteerit leviävät helposti täysissä sairaaloissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Antibiootteja vastustavat ”superbakteerit” leviävät nyt vauhdilla Ukrainan sairaaloissa, kertoo Telegraph.

Kun 35-vuotias ukrainalaissotilas evakuoitiin hoidettavaksi Lontoossa sijaitsevaan St. Georgen sairaalaan, lääkärit olivat aluksi huolissaan hänen sirpaleiden aiheuttamista jalkavammoistaan. Pian kävi kuitenkin selväksi, että todellinen uhka oli hänen jalassaan kytevä bakteeritulehdus.

Lääkärit antoivat miehelle viittä eri antibioottia, joista yksikään ei toiminut. Viimeisenä vaihtoehtona hänelle annettiin Colistinia, viimeisenä vaihtoehtona tunnettua antibioottia, jolla on vakavia sivuvaikutuksia.

Sekään ei auttanut. Miehen jalka täytyi amputoida.

Antibioottiresistentit bakteerit ovat huolettaneet lääkäreitä jo vuosikymmeniä. Jos antibiootit eivät tulevaisuudessa tepsikään yhtä hyvin, jopa arkisista leikkaushoidoista voisi tulla hengenvaarallisia.

– Jos emme ratkaise tätä pähkinää, se uhkaa kaikkea muuta, mitä teemme, tiivistää tartuntatautilääkäri Luke Moore.

Tällaiset bakteerit leviävät nyt etenkin Ukrainassa. Vastaavia tapauksia on raportoitu Alankomaissa, Norjassa ja Saksassa, jonne on evakuoitu ukrainalaisia hoidettavaksi.

Lundin yliopiston kliinisen bakteriologian professori Kristian Riesbeck tutki hiljattain 141 ukrainalaispotilaasta otettua näytettä. Tulokset olivat karuja: Yhdeksässä näytteessä yksikään tunnettu antibiootti ei tepsinyt bakteereihin.

– En ole ikinä nähnyt sellaista vastustuskykyä. Se oli pahinta, mitä olen ikinä nähnyt, Riesbeck päivittelee.

Riesbeckin mukaan lähellä etulinjaa olevissa sairaaloissa sekoittuvat niin siviilit kuin sotilaatkin. Tällaisissa oloissa on hankalaa hallita ja hillitä bakteerien leviämistä.

Kun paljon potilaita, joilla on erilaisia tulehduksia, kasataan samaan paikkaan, on bakteereilla erinomainen tilaisuus mutatoitua. Tällöin syntyy herkästi bakteereja, jotka kykenevät vastustamaan antibiootteja.

– Konfliktialueilla, joissa [sairaalat] ylikuormittuvat hoitoa tarvitsevien ihmisten tsunamista, tulehdusten ehkäisy ja hallinta on ensimmäinen asia, joka menetetään, Riesbeck tiivistää.

Globaalisti taistelu antibioottiresistenttejä bakteereja vastaan junnaa paikoillaan. Uusia antibiootteja ei ole kehitetty sitten 1980-luvun, ja samaan aikaan antibiootteja määrätään yhä herkemmin.

Joidenkin ennusteiden mukaan jopa 10 miljoonaa ihmistä voi kuolla antibioottiresistentteihin bakteereihin vuoteen 2050 mennessä. Iso-Britanniassa tällaisten bakteerien aiheuttamiin tulehduksiin sairastuu 58 000 ihmistä vuosittain. Heistä noin seitsemäsosa myös kuolee siihen.

Mooren mukaan tilanteeseen ei ole yksinkertaista ratkaisua. Silti on toimittava.

– Meidän on opittava virheistämme, jaettava tietoamme ja mentävä eteenpäin kansainvälisesti, sillä tämä on seuraava modernia sairaanhoitoa kohtaava uhka, Moore tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)