Al-holin leiri Syyriassa vuonna 2019. Y. Boechat/VOA

Supo: Syyrian ISIS-leireillä on yhä kymmenkunta suomalaista

Bashar al-Assadin hallinnon kaatumisella ei vielä ole ollut suoraa vaikutusta leirien tilanteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suojelupoliisin mukaan kurdihallinnon niin kutsutuilla ISIS-leireillä Koillis-Syyriassa on edelleen kymmenkunta suomalaista. Heistä suurin osa on lapsia. Leirin ISIS-naisten on kerrottu kieltäytyneen kaikesta yhteistyöstä Suomen viranomaisten kanssa.

Supo kertoo, ettei diktaattori Bashar al-Assadin hallinnon kaatumisella ole ollut suoraa vaikutusta leirien tilanteeseen. Taisteluiden leviäminen alueelle voi kuitenkin vaarantaa leirien turvallisuuden.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Assadin hallinnon vankiloista Länsi-Syyriassa on vapautettu ihmisiä viime päivien aikana. Tällä tilanteella ei kuitenkaan ole yhteyttä Koillis-Syyrian leireihin ja vankiloihin, joissa suurin osa ISIL-vangeista [toinen nimitys ISIS-jihadistijärjestölle] on. Supo seuraa aktiivisesti Syyrian tilanteen vaikutuksia Suomen turvallisuustilanteeseen, suojelupoliisin viestinnästä kerrotaan.

Supon mukaan Syyrian vallankumouksella voi olla vaikutusta jihadistisen liikehdinnän kehitykseen Suomessa ja muualla Euroopassa. Paljon riippuu tulevien viikkojen kehityksestä.

– Lähitulevaisuudessa keskeinen tekijä on, millaisen hallinnon radikaali-islamistinen HTS (Hayat Tahrir al-Sham) kokoaa maahan. Lisäksi keskeistä on, miten tilanne vaikuttaa Isilin toiminnanvapauteen Syyriassa. Hallintojen heikkous tyypillisesti lisää terroristijärjestöjen toimintamahdollisuuksia.

Lyhyellä aikavälillä terrorismitilanteen kehittymiseen vaikuttaa supon mukaan erityisesti Koillis-Syyrian kurdihallinnon vakaus, sillä merkittävä osa ISIS-järjestöön kytkeytyvistä vangeista on kurdien hallitsemilla alueilla.

Vaikutusvaltainen republikaanisenaattori Lindsey Graham on varoittanut Koillis-Syyrian ISIS-vankiloiden riskeistä. Amerikkalaisten mukaan leireillä on yhteensä noin 50 000 ISIS-vankia. Graham vaati Turkilta malttia ja korosti, ettei kurdihallinto saa joutua Syyriassa vallan kaapanneiden ”radikaali-islamistien” uhkailun kohteeksi. Jos alueella syttyisi konflikti voisi edessä senaattorin mukaan olla ”ISIS-vankilapako, joka olisi painajainen Amerikalle”.

Syyrian ISIS-leirit ovat olleet Suomessa otsikoissa etupäässä vuonna 2019 paljastuneen al-Holin leirin ISIS-naisten ja heidän lastensa kotiutusskandaalin takia.

Al-Holin salassa pidetyn kotiutussuunnitelman paljastuminen johti edellisen hallituksen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikosepäilyyn. Asiaa arvioinut eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi joulukuussa 2020 Haaviston rikkoneen lakia syrjäyttäessään hänen al-Holin linjauksiaan vastaan hangoitelleen konsulipäällikkö Pasi Tuomisen. Valiokunta arvioi kuitenkin, ettei ministerisyytteen kynnys ylittynyt, ja Haavisto vältti valtakunnanoikeuden.

Suomi on kotiuttanut al-Holista ja Rojista ainakin yhdeksän ISIS-naista ja 26 lasta. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa yhdellekään kotiutetuista naisista ei ole koitunut minkäänlaisia rikosoikeudellisia seuraamuksia.

LUE MYÖS:
ISIS-leiriläisten tuominen Suomeen alkoi oudosta 60000 euron selvityksestä – Pekka Haaviston toiminnasta yhä avoimia kysymyksiä (VU 6.9.2023)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS