Suojelupoliisi huomauttaa tiistaina julkaistussa vuosikertomuksessaan, että suomalaisiin, jotka oleskelevat tai matkailevat Venäjällä voi kohdistua painostustoimia: pahimmillaan kyseessä voi olla sieppausuhkaa muistuttava perusteeton pidätys. Myös heidän omaisuuteensa voi kohdistua takavarikoinnin uhka.
Perusteettomista pidätyksistä käytetään ilmaisua panttivankidiplomatia. Esimerkiksi yhdysvaltalainen toimittaja Evan Gershkovich on ollut Venäjällä pidätettynä mahdollisesti täysin tekaistun vakoilusyytöksen johdosta lähes vuoden. Viimeksi helmikuussa Venäjän sisäisen turvallisuuden virasto FSB otti kiinni julkisesti Ukrainaa tukeneen Yhdysvaltain ja Venäjän kaksoiskansalaisen, jota syytetään nyt valtiopetoksesta.
– Tiedetään, että panttivankidiplomatia on Venäjän keinovalikoimassa, ja viime aikoina Venäjä on vanginnut ulkomaalaisia. Emme voi täysin poissulkea sitä mahdollisuutta, että myös suomalainen voisi joutua tällaisen toiminnan kohteeksi Venäjällä, Suposta kommentoidaan.
Supo muistuttaa, että Suomen ulkoministeriö on jo pitkään suositellut välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle.
– Venäjälle matkustavat ja siellä oleskelevat suomalaiset tiedostavat varmasti jo nyt riskit ja huolehtivat turvallisuudestaan mahdollisimman hyvin.
Supon mukaan nykyinen uhka liittyy siihen, että Venäjän henkilötiedustelun mahdollisuudet Suomessa ja monissa muissa länsimaissa ovat heikentyneet merkittävästi sinä aikana, kun Venäjä on käynyt hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Samaan aikaan Venäjän tiedon tarve on kasvanut muun muassa Suomen Nato-jäsenyyden vuoksi.
– Venäjä joutuu siis etsimään uusia keinoja hankkia tietoa ja vaikuttaa. Venäjän epäillään aiemminkin käyttäneen panttivankidiplomatiaa saadakseen vapautetuksi länsimaissa vankina olevia Venäjälle tärkeitä henkilöitä, Supo summaa.
Viimeksi helmikuussa Venäjä neuvotteli vankienvaihdosta. Riippumaton Agenstvo-media kertoi, että presidentti Vladimir Putin keskusteli asiasta oligarkki Roman Abramovitšin kautta. Tavoitteena oli vaihtaa tekosyiden varjolla vangittu oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ja kaksi muuta venäläistä sekä Saksan että Yhdysvaltain vankiloista amerikkalaistoimittaja Evan Gershkovichiin ja Venäjällä vakoilusta tuomittuun entiseen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Paul Whelaniin. Kaksi muuta venäläistä olisivat olleet Saksassa FSB:n tilaamasta tšetšeenimiehen palkkamurhasta tuomittu Vadim Krasikov ja Yhdysvalloissa hakkeroinnista tuomittu Vladislav Kljušin. Mutta sitten Aleksei Navalnyi kuoli.
Rikosseuraamuslaitoksen tilastollisen vuosikirjan mukaan toukokuussa 2022 Suomessa suoritti vankeusrangaistusta 13 Venäjän kansalaista. Valko-Venäjän kansalaisia oli kolme.
Suomessa keskusrikospoliisilla on parhaillaan esitutkinnassa epäilyjä Venäjän kansalaisen Voislav Tordenin (alkuperäiseltä nimeltään Jan Petrovski) tekemistä sotarikoksista Itä-Ukrainassa. Torden tuomittiin helmikuussa ehdolliseen vankeusrangaistukseen Schengen-alueelle määrätyn maahantulokiellon rikkomisesta.
LUE MYÖS:
”Uudenlainen tilanne” – Supo: Suomi joutuu tottumaan Venäjän vaikuttamiseen
”Joudumme varautumaan pahantahtoiseen toimintaan nyt ja tulevaisuudessa”