SuSu: THL haluaa korvata mies-päätteet neutraaleilla ilmauksilla

Mies-päätteisiin ammattinimikkeissä pyritään puuttumaan ohjeilla ja suosituksilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL haluaa eroon mies-päätteisistä ammattinimikkeistä, Sunnuntaisuomalainen uutisoi.

THL:n Tasa-arvotiedon keskus on parhaillaan laatimassa sukupuolitietoisen viestinnän ohjeita esimerkiksi viranomaisten ja median käyttöön. Lisäksi THL käynnisti perjantaina Sukupuolella väliä? -hankkeen, johon liittyy muun muassa toimittajille tarkoitettua sukupuolitietoisen viestinnän koulutusta.

Tasa-arvotiedon keskus tulee suosittelemaan muun muassa mies-päätteiden korvaamista ”neutraaleilla ilmauksilla”. Tasa-arvotiedon keskuksen tulevien suositusten mukaan nais-etuliitettä tulisi käyttää vain silloin, kun käytetään myös mies-etuliitettä. Puhutaan siis vaikkapa nais- ja mieshiihtäjistä – ei hiihtäjistä ja naishiihtäjistä.

– Sukupuolitietoisella viestinnällä tarkoitetaan myös sitä, että pohditaan tarkemmin, milloin sukupuoli on tarpeen tuoda esille ja milloin ei, sanoo kehittämispäällikkö Reetta Siukola Tasa-arvotiedon keskuksesta.

Hänen mukaansa joissakin tilanteissa sukupuoli pitäisi jopa tuoda viestinnässä selvemmin esiin.

–  Nykyisin saatetaan esimerkiksi puhua kotonaan lasta hoitavien maahanmuuttajataustaisten vanhempien riskistä jäädä työmarkkinoiden ulkopuolelle, vaikka tällöin on kyse pääasiassa naisista. Ei pidä puhua vanhemmista, jos tarkoitetaan äitejä, eikä äideistä, jos tarkoitetaan vanhempia, Siukola toteaa.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunta julkaisee samaan aikaan kielen sukupuolittuneisuutta tutkineen kielentutkija Mila Engelbergin kirjoittaman suomen kielen seksismiä koskevan opaskirjan Miehiä ja naisihmisiä – Suomen kielen seksismi ja sen purkaminen. Kirja perustuu osittain Engelbergin suomen kielen sukupuolittuneisuutta käsittelevään väitöskirjatutkimukseen.

– Yksi peruspiirre suomen kielen seksismissä on mieskeskeisyys. Ihmisviittausten oletusarvo on usein mies, Engelberg sanoo Sunnuntaisuomalaiselle.

Mies-päätteiden kerrotaan voivan ohjata ajattelua. Mila Engelbergin mukaan kieleen liittyy ”piilomaskuliinisuutta”. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että esimerkiksi juristi-sanan kuuleva ajattelee useammin miestä. Siksi pelkkä mies-sanankaan poisto titteleistä ei hänen mukaansa riitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)