Puolustusvoimat, Elisa, Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ja Maanpuolustuskoulutus (MPK) osallistuvat Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyöhön liittyvään Cyber Fortress 3.0 -kyberharjoitukseen.
Virginiassa ja Helsingissä toteutettavan Cyber Fortress 3.0 -harjoituksen teemana on vesihuollon suojaaminen ja puolustaminen kyberhyökkäyksiltä, Elisa kertoo tiedotteessa.
Suomi on mukana ainoana Yhdysvaltojen ulkopuolisena toimijana heinäkuussa 7.-20.7.2024 toteutettavassa Virginian osavaltion kansalliskaartin Cyber Fortress 3.0 -harjoituksessa. Harjoitus on yksi osavaltion tämän vuoden suurimmista kyberharjoituksista. Suomi ja Virginian kansalliskaarti allekirjoittivat toukokuussa kumppanuusohjelman (State Partnership Program), jonka toimeenpanoa kyseinen kyberharjoitus osaltaan tukee.
– Kriittisen infrastruktuurin suojaaminen on osa yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamista. Kehitämme kykyämme tukea kansallisia viranomaisia sekä kumppaneita fyysisen toimintaympäristön lisäksi myös kybertoimintaympäristön suojaamisessa, käytännössä puhumme paikalliskyberpuolustuksesta sekä virka-avun antamisesta. CF3.0-harjoitus antaa mahdollisuuden tutustua Virginian osavaltion paikalliskyberpuolustuksen malliin ja miten he toteuttavat osaltaan kriittisen infrastruktuurinsa suojaamista, kertoo majuri Markus Riihonen Pääesikunnasta.
Harjoituksen aihe ajankohtainen
Kyberharjoitus keskittyy kriittisen vesihuoltoinfrastruktuurin suojaamiseen, ja harjoituksen avulla kehitetään mukana olevien organisaatioiden ymmärrystä vastaavan tilanteen hallinnasta. Varsinaisen verkossa tapahtuvan toiminnan lisäksi harjoituksessa testataan ja kehitetään johtamista ja yhteistoimintaa eri tahojen välillä.
Harjoituksen aihe on erityisen ajankohtainen myös Suomelle. Vesihuollon turvaaminen on keskeinen osa Suomen huoltovarmuusstrategiaa sekä Naton resilienssityön yksi perusvaatimuksista. Suomessa toteutetaan kyseiseen toimialaan liittyvä kansallinen kyberharjoitus vuonna 2025.
Harjoituksen järjestää Virginian kansalliskaartin 91. kyberprikaati (Virginia Army National Guard 91. Cyber Brigade), ja siihen osallistuu laaja joukko liittovaltion sekä Virginian osavaltion viranomaisia, vesilaitoksia ja muita toimijoita. Kokonaisuudessaan harjoitukseen osallistuu noin 350 henkeä.
Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 40 tekniikan ja kyberturvallisuuden asiantuntijaa Elisasta ja HSY:stä sekä MPK:n kyberturvallisuuden reserviläiskouluttajia vahvistettuna yhdellä henkilöllä Virosta. Harjoitus toteutetaan Yhdysvalloissa Virginia Beachillä, ja Suomen harjoitusjoukko osallistuu siihen etäyhteydellä Helsingistä käsin. Järjestelyistä Suomessa vastaavat MPK, Elisa ja HSY.
– Elinkeinoelämän ja viranomaisten välinen yhteistoiminta on keskeisessä roolissa kriittisen infrastruktuurin suojaamisessa sekä valmistauduttaessa että itse poikkeustilassa. Osallistuminen CF3.0-harjoitukseen tuo meille ainutlaatuista kokemusta monipuolisen IT- ja automaatiojärjestelmistä koostuvan kokonaisuuden hallinnasta ja puolustamisesta kyberhyökkäystilanteissa. Saamme harjoituksesta arvokasta kokemusta ja oppeja toiminnasta kansainvälisessä toimintaympäristössä kumppanien kanssa, sanoo Elisan turvallisuusjohtaja Jaakko Wallenius.
HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Mari Heinosen mukaan päätös harjoitukseen osallistumisesta oli helppo.
– Kybervalmiutemme ylläpito ja kehittäminen on yksi strategiamme painopisteistä, jonka painoarvo on nykytilanteessa korostunut entisestään, hän toteaa.
Vesihuollon turvallisuuden nykytilaa on käsitelty viime aikoina paljon julkisuudessa.
– Tällaiset harjoitukset ovat hyvä osoitus siitä, että turvallisuutemme ja valmiutemme eteen tehdään taustalla kovasti töitä laajassa yhteistoiminnassa ja kokonaisturvallisuuden mallin hengessä, sanoo Huoltovarmuusorganisaation vesihuoltopoolin puheenjohtaja, HSY:n turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Vuorilehto.
MPK:n kyberalan koulutuspäällikkö Tero Oittisen mukaan Puolustusvoimien ja Virginian osavaltion kansalliskaartin välisen yhteistyösopimuksen myötä myös MPK:n yhteistyö Virginian kansalliskaartin kanssa laajenee.
– MPK toimii Puolustusvoimien kumppanina paikalliskyberpuolustuksen kehittämisessä. CF3.0-harjoituksessa pääsemme kumppanien kanssa koestamaan kyberpuolustuksemme osaamista automaatio- ja IT-järjestelmistä koostuvan kriittisen infrastruktuurin, tässä yhteydessä vesihuollon, suojaamisessa, hän sanoo.