Asiantuntija muistuttaa, että Suomessa vallitseva sähkötilanne ei tule yllätyksenä ja se on aiempien linjausten mukainen.
– Tilanne on aivan tehtyjen poliittisten päätösten mukainen. Sähköntuotannon muutos oli väistämätön, mutta se nopeus ja ehdottomuus millä toimittiin johti vallitsevaan tilanteeseen. Paluuta entiseen ei ole, muistuttaa Erillisverkkojen johtava asiantuntija Tomi Lounema viestipalvelu X:ssä. Hän toimi aikaisemmin myös Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajana.
Sähköntuotanto on ollut viime vuosina suurten murrosten keskellä. Tuotanto on kasvanut ja nykyisin yli 90 prosenttia Suomen sähköntuotannosta perustuu uusiutuvaan energiaan.
Venäläisen polttoaineen poistuminen markkinoilta on nostanut energian hintoja ja heijastunut myös sähkön hankintaan ja kulutukseen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 sähkön kulutus laski noin kuusi prosenttia. Sähkön kulutuksesta kaikkiaan noin 15 prosenttia katettiin toissa vuonna nettotuonnilla.
Esimerkiksi perjantaina kello 16 aikaan sähkönkulutus oli Suomessa noin 14000 megawattia ja tuotanto noin 12000 megawattia. Näin ollen sähköä jouduttiin tuomaan noin 2000 megawatin verran – pääosin Ruotsista ja Virosta.
Tuontisähkön osuus kulutuksesta on ollut alkuvuoden pakkasjakson aikana jopa 15-20 prosentin tasolla, kun muuten Suomi on ajoittain nettoviejä.
Sähkö hinnoitellaan edellisen päivän huutokaupassa, joka perustuu sähkön kulutusennusteeseen.
Perjantaina pörssisähkön hinta on ennätyskallista. Verollinen hinta käy kello 19-20 välillä peräti 235,10 sentissä kilowattitunnilta. Pörssisähkön hinnan odotetaan halpenevan lauantaiksi.
Lounema muistuttaa, että suuresti vaihteleva hinta on tullut jäädäkseen.
– Uudessa normaalissa sähkö on välillä ilmaista ja toisinaan tosi kallista, eikä sähköpulakaan ole poissuljettu. Toivotaan, ettei voimalaitoksiin ja siirtoyhteyksiin tule vikoja, koska sitten on paha paikka. Jos sähkö ei riitä, niin ääritilanteessa karsitaan sähkönkulutusta, hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä.
Sähkön riittävyyden kannalta tärkeitä voimaloita on ollut viime päivinä pois tuotannosta joko osittain tai kokonaan eri vikatilanteiden vuoksi noin 1600 megawatin edestä, uutisoi Yle. Tämä vastaa Olkiluodon kolmosvoimalan tehoa.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid vakuutti torstaina, että tällä hetkellä sähkö riittää. Tilanne on kuitenkin erittäin herkkä yllättäville vikaantumisille sähköjärjestelmässä ja siksi tilanne voi muuttua nopeastikin.