Venäjän helikoptereita aseistetaan ja tankataan lähellä etulinjaa. / mil.ru

Suuri määrä sotakalustoa: Näihin kohteisiin Ukraina voisi iskeä rajan takana

Länsimaisilla aseilla voitaisiin moukaroida asevarikkoja, rautatieasemia ja helikopterien hajautettuja huoltopisteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on torjunut pitkään Ukrainan toiveet siitä, että se saisi käyttää länsimaisia asejärjestelmiä pitkän kantaman iskuissa Venäjän alueelle. Valkoinen talo perustelee varovaisuutta sodan mahdollisella eskalaatiolla.

Loppukeväästä tähän tehtiin paikallinen poikkeus Venäjän aloitettua yllätyshyökkäyksen Harkovan alueen pohjoisosissa. Ukraina sai luvan iskeä rajan takana sijaitseviin kohteisiin, joilla tuettiin kyseistä operaatiota. Tämän lisäksi Venäjällä sijaitsevia ammusvarastoja, lentotukikohtia, öljylaitoksia ja muita kohteita on moukaroitu jatkuvasti Ukrainassa valmistetuilla pitkän kantaman räjähdedrooneilla.

Osa asiantuntijoista arvioi aiemmin, ettei pitkän kantaman iskujen sallimisella olisi ratkaisevaa merkitystä sodan lopputuloksen kannalta.

Ukrainan asevoimien entinen upseeri ja sotaa seuraavan Frontelligence Insight -ryhmän perustaja sanoo keskustelleensa asiasta useiden Yhdysvaltain entisten hallintolähteiden ja asiantuntijoiden kanssa.

Vaikuttaa siltä, että Kreml on siirtänyt liitopommihyökkäyksiin käytettyä lentokalustoaan kauempana sijaitseville lentotukikohdille. Esimerkiksi Voronezhin kentällä sijainneet Su-34- ja Su-35-hävittäjät ovat kadonneet satelliittikuvista. Taustalla on amerikkalaisten ATACMS-ohjusten aiheuttama uhka, jos iskut sallittaisiin.

– Samalla satelliittikuva-analyysimme osoittaa, että syyskuun lopulla Kurskin lentoasemalle oli sijoitettu ainakin 14 helikopteria ja kahdeksan Su-25-maataistelukonetta, Tatarigami-nimimerkillä viestipalvelu X:ssä kirjoittava ex-upseeri sanoo.

Noin 290 kilometrin päässä rajasta sijaitsevan Lipetskin lentotukikohdan kentällä näkyy satelliittikuvissa tiiviiseen riviin sijoitettuja hävittäjiä ja rynnäkkökoneita. Mukana on Su-24-, Su-30, Su-27, Su-34- ja Su-35-koneita. Kaikki niistä voivat laukaista tuhoisia liitopommeja Ukrainan joukkojen asemia vastaan.

Kohde on ATACMS-ohjusten kantaman ulkopuolella, paitsi jos laukaisujärjestelmät sijoitetaan aivan rajan tuntumaan.

Venäjän helikoptereita aseistetaan ja tankataan tämän lisäksi useissa hajautetuissa huoltopisteissä lähempänä rintamaa. Niihin sijoitetaan samanaikaisesti vain muutamia helikoptereita, jolloin ohjusiskun vaikutus jäisi vähäisemmäksi.

Kantaman sisällä on kuitenkin monia muita Ukrainan kannalta hyödyllisiä kohteita, jos iskut länsimaisilla asejärjestelmillä sallittaisiin.

– Asevoimien varastot, rautatieasemat ja ammusvarastot ovat ATACMS:n kantaman sisällä Rostovin, Voronezhin, Brjanskin, Kurskin ja Belgorodin alueilla. Huoltojunien tuhoaminen heikentäisi joukkojen taistelutehoa. Tämä nähtiin Toropetsin hyökkäyksessä, jonka yhteydessä tuhoutui tai vaurioitui 20 junavaunua, Tatarigami toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)