Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja (kok.) Sofia Vikman kommentoi Suvivirren asemaa suomalaisissa kouluissa. Hänen mukaansa Suvivirsi on osa suomalaista kulttuuriperintöä, jonka siirtäminen tuleville sukupolville on koululaitoksen tärkeä sivistyksellinen tehtävä.
Suvivirren esittäminen ei loukkaa uskonnonvapautta, Vikman huomauttaa.
– Suvivirsi on kappale, joka useimmille meistä tarkoittaa ennen muuta koululaisten kesäloman alkamista. Se kuuluu suomalaiseen kouluun ja kevätjuhlaan sanoo Vikman tänään julkaistussa tiedotteessaan.
Kansanedustajan mukaan uskonnosta vaikutteita ammentanutta taidetta ei tulisi siivota pois kulttuurihistoriasta uskonnonvapauden nimissä. Vikman korostaa oman kulttuurin tuntemisen merkitystä.
– Oman kulttuurin tunteminen sekä ymmärtäminen auttaa – ja on jopa välttämätöntä, myös muiden kulttuurien ymmärtämisessä. Perinteiden säilyttäminen ja siirtäminen on osa päiväkotien ja koulujen toimintaa, Vikman toteaa.
Opetushallituksen johtokunta on torstaina 3. huhtikuuta linjannut, että Suvivirttä saa laulaa kouluissa. Lisäksi johtokunta totesi, että kirkkotilaa tai muuta uskonnollista tilaa voi käyttää koulun juhlien pitopaikkana hyvällä harkinnalla.
Myös perustuslakivaliokunta on tehnyt linjauksen, jonka mukaan yhden virren veisaaminen ei tee tilaisuudesta uskonnon harjoittamista.
– Koulun perinteisiin juhliin voi sisältyä muitakin vastaavia sinänsä uskonnollista alkuperää olevia traditioita, Vikman sanoo.
Hänen mukaansa opetushallituksen ohjeistus koulujen juhlia ja uskonnollisia tilaisuuksia koskien ei sinällään muutu, mutta niiden viestintää halutaan selkiyttää väärinkäsityksien hälventämiseksi.