Verkkouutiset

Venäjän vastaisia mielenosoittajia Sveitsissä KOK:n päämajan luona. AFP / LEHTIKUVA / FABRICE COFFRINI

Sveitsiläisiä aseita ei saa viedä Ukrainaan, mutta teknologia virtaa Venäjälle

Tiukka puolueettomuuspolitiikka toimii aseiden vientikiellossa Ukrainalle, mutta ei pysäytä Sveitsin tuotteiden päätymistä itään aseteollisuudelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiel Institut für Weltwirtschaftin mukaan 40 maata on toimittanut apua Ukrainalle sen sodassa maahan hyökännyttä Venäjän asevoimaa vastaan. Kärjessä on Yhdysvallat, jonka sotilaallinen, humanitaarinen ja taloudellinen apu on ollut yhteensä 71,28 miljardia euroa. Sveitsi on sijalla 21 yhteensä 354 miljoonalla eurolla, joka koostuu pelkästään humanitaarisesta (296 miljoonaa) ja taloudellisesta (5,8 miljoonaa) avusta.

Vaikka sota Ukrainasta on OECD:n mukaan suurin sota maailmassa sitten toisen maailmansodan, Sveitsi jatkaa yli 200 vuotta jatkunutta puolueettomuuspolitiikkaansa. Puolueettomuuteensa vedoten Sveitsi on myös kieltänyt Tanskaa, Saksaa, Alankomaita ja Espanjaa toimittamasta Ukrainalle aseita, jotka on valmistettu Sveitsissä. Joulukuussa Sveitsi kielsi Saksaa myös toimittamasta Ukrainaan Gepard-ilmatorjuntapanssarivaunun ammuksia, jotka Sveitsi oli myynyt Saksalle vuosikymmeniä sitten.

Samaan aikaan sveitsiläistä teknologiaa kulkee Venäjälle päätyen aseteollisuuden käyttöön. Muun muassa 26.5.–28.9.2002 viisi kiinalaisyritystä toimitti ainakin 14 lähetystä sveitsiläisen U-bloxin GPS/Glonass-satelliittipaikannusmoduuleja – arvoltaan yli 80 000 euroa – venäläiselle SMT ILogicille. SMT ILogicin taustalla on toinen yritys, pietarilainen Spetsialnyi Tekhnologitšeskii Tsentr (STTs), joka valmistaa Ukrainan sodastakin tuttuja Orlan-lennokkeja.

Sveitsiläinen Galika AG, joka on käynyt Venäjän kauppaa yli 40 vuotta, toimitti 4.3.2022–1.2.2023 Venäjälle 382 lähetystä työstökoneita ja mittauslaitteita yli 2 miljoonan euron arvosta, vaikka tämäntyyppisten laitteiden vienti Venäjälle oli liittovaltion pakotelistalla. Myös sveitsiläinen GF Machining Solutions toimitti Venäjälle 200 000 euron Mikron HPM 600 HD:n, korkealaatuisten metalliosien työstölaitteen ”ei-sotilaalliseen käyttöön”. Vaikka sotilaallista käyttöä ei voida todistaa, vuonna 2018 Venäjälle ostettiin 23 samanlaista laitetta JSC Konstruktorskoe Buro Priborostroeniyalle, joka valmistaa täsmäase- ja ilmatorjuntajärjestelmiä sekä konetuliaseita.

Sveitsiläisten ST Microelectronicsin ja Traco Power of Baarin puolijohteita on löydetty Ukrainaan ammutuista Kalibr- ja Iskander-ohjuksista. Kumpikin yhtiö ilmoittaa lopettaneensa kaiken viennin Venäjälle jo hyökkäyssodan alussa.

Viime vuonna Sveitsin kaksoiskäyttöisten hyödykkeiden, siis sellaisten, joita voidaan käyttää myös sotateollisuudessa, vienti Kiinaan kasvoi 154,4 miljoonasta eurosta vuonna 2021 yhteensä 236,0 miljoonaan euroon viime vuonna. Samaan aikaan on havaittu monien Venäjän-vientiä harjoittavien kiinalaisyritysten olevan venäläisten käsissä tai jopa venäläisyritysten pöytälaatikkofirmoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)