Yhdysvaltojen vuosikausia jatkunut epäröinti ja arkailu sekä katteeton itsetyytyväisyys muualla lännessä ovat murentaneet – todennäköisesti jopa kohtalokkaasti – sitä liittoumien verkostoa, joka on ylläpitänyt globaalia turvallisuutta viimeisten seitsemän vuosikymmenen ajan, arvioi kokenut brittiläinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntija Edward Lucas.
– Olen vieraillut viime viikkojen aikana Prahassa, Riiassa ja Varsovassa. Tunnelma näissä etulinjan valtioissa on synkkä. Sota on todennäköinen, ja pikemmin kuin uskommekaan. Olettaen, että Venäjä ajaa Ukrainan umpikujaan, presidentti Vladimir Putinin joukot voivat olla valmiita suurempaankin sotaan kahdessa vuodessa tai jopa lyhyemmässä ajassa, Center for European Policy Analysis -ajatushautomon tutkijana toimiva Lucas kirjoittaa brittilehti The Timesissa.
Vaikka kaikki toivovat, että Nato toimii ja että Yhdysvallat tulee apuun, harva Lucasin mukaan enää uskoo siihen. Britannia on tähän tilanteeseen useiden muiden länsimaiden tavoin hänen mielestään skandaalimaisen huonosti valmistautunut. Valveilla ovat olleet kokonaismaanpuolustukseensa pitkäjänteisesti panostanut Suomi, neljäsosan puolustusbudjetistaan ampumatarvikkeisiin ensi vuonna käyttävä Viro sekä Puola, jonka asevoimat ovat hänen mukaansa nousseet Euroopan kärkeen.
Suomi, Viro ja Puola ovat Lucasin mielestä esimerkkejä maista, jotka ymmärtävät Venäjän muodostaman eksistentiaalisen uhan ja taistelisivat sitä vastaan tarvittaessa jopa yksin.
– Niiden saattaa olla pakko, Lucas varoittaa.
– Ukrainalaiset maksavat laiminlyönneistämme. He eivät pysty puolustamaan murenevaa rintamalinjaansa ja moukaroituja kaupunkejaan Venäjän hyökkäystä vastaan, koska amerikkalaista apua tulee liian vähän, liian myöhään ja rajoituksin, jotka estävät heitä iskemästä hyökkääjien lentotukikohtiin ja joukkojen keskityksiin, hän huomauttaa.
Lännellä on ollut hänen mukaansa mahdollisuus torjua Kremlin imperialismia suuren, vahvan ja yhtenäisen Ukrainan rinnalla.
– Koska pelkäsimme todellisen sotilasavun antamisen riskejä ja kustannuksia, emme tarttuneet tilaisuuteen. Ukraina antoi meille aikaa rakentaa omaa puolustustamme, mutta hukkasimme senkin, hän toteaa.
Lyödystä, toivottomasta ja traumatisoituneesta Ukrainasta tulisi hänen mukaansa jättimäinen ongelma koko Euroopalle.
– Sillä välin turvallisuutemme ja vapautemme perustuvat sille hauraalle oletukselle, että Yhdysvaltojen seuraava hallinto välittää turvallisuudestamme enemmän kuin me, poikkeukselliseen synkkyyteen vaipunut Lucas kiteyttää.