Suomen talouskasvu jää tänä vuonna hauraaksi, arvioi Pellervon taloustutkimuksen (PTT) torstaina julkaistu ennuste. PTT arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 0,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia.
Taloudella olisi jo edellytykset parempaankin, mutta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin politiikan ja turvallisuustilanteen lietsoma epävarmuus jäytää sekä yrityksiä että kuluttajia. Toisaalta investoinnit ja rakentaminen kääntyvät varovaiseen kasvuun. Julkisen talouden alijäämä pysyy yhä suurena varustelumenojen vuoksi, PTT arvioi.
– Ennuste on laadittu poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa. Kansainvälisen politiikan tapahtumat määrittävät väistämättä Euroopan ja Suomen talouskehitystä tänä ja ensi vuonna. Ukrainan ja Venäjän välille saatetaan solmia aselepo, mutta eväitä pysyvään rauhaan tuskin on. Trumpin tullipolitiikka hidastaa kasvua niin Yhdysvalloissa, Kiinassa kuin Euroopassakin, sanoo ekonomisti Emilia Gråsten tiedotteessa.
Tullien suurimmat vaikutukset niin Suomelle kuin muulle kansainväliselle kaupalle tulevat yleisen talouden epävarmuuden lisääntymisen ja kansainvälisen investointikysynnän heikkenemisen kautta. Tulleista huolimatta Suomen vienti kehittyy kohtuullisesti. Suomen Yhdysvaltojen-viennistä merkittävä osa on palveluvientiä, joka on vähemmän altis tullimuutoksille kuin tavaravienti.
Euroopassa julkisten menojen lisääminen nostaa kasvuodotuksia ensi vuodelle. PTT:n mukaan puolustusinvestoinnit eivät sinänsä ole kovin merkittäviä ajureita, mutta elvytyksen laajeneminen muille sektoreille voimistaa kasvuvaikutuksia. Saksan merkittävä investointiohjelma heijastuu myönteisesti myös suomalaisiin vientiyrityksiin.
Koronlaskut ovat Euroopassa pian ohi, kun EKP joutuu reagoimaan elvyttävään finanssipolitiikkaan. 12 kuukauden euribor on keskimäärin 2,3 prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonna 2,5. Mutta jos pahimmat riskiskenaariot Ukrainan sodan tai Yhdysvaltojen linjanmuutoksen suhteen toteutuvat, korot laskevat ja jopa paluu nollakorkoihin on mahdollinen, PTT arvioi.
PTT arvioi, että talouden hitaasta elpymisestä ja epävarmuudesta johtuen yksityiset investoinnit junnaavat vielä tämän vuoden.
Asuntorakentamisen investoinnit ovat saavuttaneet pohjansa ja rakentamisen odotetaan vilkastuvan kesän mittaan. Laskenut korkotaso tukee asuntokysyntää, mutta kotitalouksien ja sijoittajien epävarmuus jarruttaa edelleen asuntokauppaa.
Työllisyys ei vielä tänä vuonna juuri kasva, mutta ensi vuonna työllisyysasteen ennustetaan jo nousevan 72,2 prosenttiin ja työttömyysasteen laskevan 8,4 prosenttiin. Työllisyyttä kohentavat kiihtyvä talouskasvu, rakentamisen piristyminen ja kasvava yksityinen kulutus.
Työmarkkinoilla huolestuttava merkki on pitkäaikaistyöttömyyden nopea kasvu jo yli 110000:een.
Julkisen talouden tilanne heikkenee edelleen, ja alijäämä on tänä vuonna 3,7 prosenttia. Näkymät eivät kohene ensi vuonnakaan varustelumenojen ja sote-menojen kasvun takia.
PTT:n mukaan velkaantumisen hillitsemiseksi tulisi määritellä pidemmän ajan asevarustelutarve, jonka vaatimat lisäpanostukset pitäisi sopeuttaa veronkiristysten ja menoleikkausten avulla. Nyt käsillä olevassa kriisissä varustelumenoja on kuitenkin perusteltua lisätä tilapäisesti vieläkin enemmän. Tämä tilapäinen osa pitää PTT:n mukaan rahoittaa velalla.