Vuonna 2022 Suomessa todettiin yhteensä 37268 uutta syöpää. Vuonna 2040 uusia syöpätapauksia tulee ennusteen mukaan noin 48500, mikä johtuu pääasiassa väestön ikääntymisestä. Tällöin yli 75-vuotiailla todettujen syöpien määrä kasvaa yli 60 prosenttia ja joka viides uusi syöpä löydetään yli 85-vuotiailla.
– Nopeasti kasvava ikääntyneiden syöpäpotilaiden määrää haastaa meitä monesta eri suunnasta: diagnostiikan, hoidon ja koko palvelujärjestelmän, summaa tiedotteessa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Juha Pekka Turunen.
Ikääntyneillä on usein syövän lisäksi muita sairauksia, eikä heidän elimistönsä useinkaan kestä voimakkaita syöpähoitoja. Silloin pitää yksilöllisesti arvioida, millaisia vaikutuksia käytettävissä olevista syöpähoidoista kullekin potilaalle todennäköisesti tulisi.
Usein oireita helpottava, mutta ei täysin syöpäkasvainta parantava eli palliatiivinen hoito, voi olla potilaan voinnin ja loppuelämän toimintakyvyn kannalta toimiva hoitovaihtoehto.
Hoivan, omaishoidon ja osaavan palliatiivisen hoidon tarve vain kasvaa, minkä tulisi näkyä hyvinvointialueiden rahoituksessa. Myös läheisten saattohoitovapaa tulisi Syöpäjärjestöjen mukaan saattaa nopeasti voimaan.
Yhä useampi elää parantumattoman syövän ja samanaikaisten muiden sairauksiensa kanssa. Vanhusten syövänhoitoon erikoistuneiden syöpälääkäreiden ja geriatrien työ on entistäkin tärkeämpää jatkossa.
– Samalla erilaisten tuki- ja hoivapalveluiden merkitys tulee entisestään kasvamaan, myös järjestöjen mahdollistaman ammattimaisen psykososiaalisen tuen sekä vapaaehtoisten toteuttaman tukihenkilötoiminnan merkitys, Turunen muistuttaa.
– Kun hyvinvointialueilla pohditaan hoivapaikkojen ja julkisten toimipisteiden riittävyyttä sekä alueellista sijoittumista, tulee Syöpäjärjestöillä olemaan entistäkin tärkeämpi rooli syöpäpotilaan tukemisessa hoitopolun aikana.