Syyrian arabitasavalta muuttui diktaattorinsa johdolla viimeisen vuosikymmenen aikana huumevaltioksi. Asiantuntijoiden mukaan tämä on yksi syy siihen, miksi assadistinen hallinto romahti niin nopeasti. Naapurimaat eivät olleet halukkaita tukemaan hallintoa, joka on ollut keskeisesti aiheuttamassa Lähi-idän Captagon-huumeongelmaa.
Captagon on fenetylliinin kauppamerkki. Kyse on synteettisestä piristeestä ja amfetamiinin rinnakkaishuumeesta. YK:n huumausainevalvonnan raportin mukaan Syyria ja Libanon ovat olleet päälähteet Lähi-idän amfetamiinikaupalle. Takavarikoiden ennätysvuosi oli vuonna 2021, jolloin haltuun saatiin 86 tonnia fenetylliiniä.
Captagon on suosittu muslimimaissa, jotka kieltävät Koraanin perusteella alkoholin. Lisäksi sitä pidetään Lähi-idässä erheellisesti vaarattomana, eikä sillä ole kokaiinin tai ekstaasin kaltaista bilehuumeen leimaa.
– Aine saa tuntemaan itsensä voittamattomaksi. Se vie pois nälän ja auttaa pitämään pitkään hereillä. Taksikuskit, yliopisto-opiskelijat, köyhät leipäjonoissa, painoaan pudottavat rikkaat — lisäksi taistelijat käyttävät sitä pysyäkseen hereillä, se antaa energiaa ja mahdollistaa selviämisen vain yhdellä muona-annoksella, sanoo ABC Newsille Captagon-kauppaa tutkiva Caroline Rose washingtonilaisesta New Lines Institutesta.
Captagon-amfetamiini oli alkujaan ISISin ja muiden islamistien suosiossa. Näiden ryhmien Captagon-tehtaat ja varastot päätyivät Assadin hallinnolle, joka alkoi rahoittaa huumausainekaupalla toimintaansa. Se tarjosi pakotteiden riivaamalle hallinnolle mahdollisuuden ansaita ulkomaanvaluuttaa.
– Nähdäkseni se, että Assadin hallinto teki huumetuotannosta päätulonlähteensä, kertoi siitä, että Assadin kohtelu hylkiönä maailmalla toimi. Viime viikkojen tapahtuvat osoittavat, että Assadin armeija ja rahoitus olivat syvältä mätiä, sanoo Rose.
Vuonna 2023 Captagonin arvioitiin tuovan Syyrialle 10 miljardia dollaria ja 2,4 miljardia dollaria suoraan Assadin hallinnolle, mikä tarkoitti yhtä hallitsevaa dynastiaa.
”Täydellinen esimerkki huumevaltiosta”
Aiemmin CNN kertoi kapinallisten löytäneen Damaskoksesta suuren Captagon-varaston, joka sijaitsi diktaattorin veljen Maher al-Assadin komentaman 4. panssaridivisioonan tukikohdassa. Juuri Maher al-Assad vastasi keskeisesti Syyrian huumekaupasta ja -tuotannosta.
– Mielestäni Syyria on täydellinen esimerkki narkovaltiosta, koska valtion turvallisuuskoneisto ja poliittinen päätöksenteko suojasivat Captagon-tuotantoa ja ulospäin Captagon kiistettiin, mutta samalla presidentin veli, koko turvallisuuskoneisto ja 4. panssaridivisioona olivat mukana [huume]kaupassa, sanoo Rose.
Turkki ja Saudi-Arabia yrittivät normalisoida suhteensa Bashar al-Assadin Syyriaan, mutta tielle tuli aina Captagon-tuotanto, joka vyöryi yli näiden maiden rajojen. Assad yritti kiristää amfetamiinituotannollaan naapureitaan ja muita arabivaltioita.
Keskusteluissani Persianlahden maiden johtavien virkamiesten kanssa ilmeni, että Assad käytti usein sitä [Captagon-kappaa] vipuna suhteiden normalisoimiseksi ja hallinto usein suoraan tunnusti osallisuutensa Captagon-kauppaan. Tämän strategian tarkoituksena oli saada aikaan Persianlahden maiden ja Damaskoksen välillä vaihtokauppa jossa Persianlahden maat olisivat maksaneet hallinnolle Captagon-viennin vähentämisestä, sanoo Rose.
Assadin Syyrian strategia ärsytti Turkkia ja Persianlahden maita. Näiden mielestä Syyria ei ollut kansainvälisen eristyksen ja katkaistujen diplomaattisuhteiden myötä siinä asemassa, että se olisi voinut asettaa vaatimuksia ja ehtoja.
Foundation for Defense of Democracies- ajatuspajan pakoteasiantuntija Matthew Zweig taas pohti ABC Newsille, kuinka paljon Assad oikeastaan kykeni hallitsemaan huumekauppaa.
– Vai hallitsiko kauppa häntä? Ja tämä kysymys voidaan esittää myös väliaikaiselle hallitukselle. Pystyykö se hallitsemaan kauppaa vai hallitseeko kauppa sitä? Kyseessä on suuret rahat, toteaa Zweig.