Saattaa kestää neljä vuotta, ennen kuin Syyriassa voidaan järjestää vaalit, arvioi Syyrian uusi johtaja Ahmed al-Sharaa Al-Arabiyan haastattelussa.
Al-Sharaan mukaan ennen vaaleja on laadittava uusi perustuslaki, jonka hän arvioi kestävän kolme vuotta. Vasta tämän jälkeen vaalien järjestäminen on mahdollista.
Kapinallisjohtaja huomautti myös, että rehelliset vaalit edellyttävät uutta väestönlaskentaa. Syyriassa ei ole järjestetty väestönlaskentaa vuoden 2004 jälkeen, ja sisällissodan vuoksi miljoonat syyrialaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.
Edelliset parlamenttivaalit Syyriassa järjestettiin heinäkuussa 2024. Bashar al-Assadin Ba’ath-puolue, sen liittolaiset sekä sitä tukevat sitoutumattomat ehdokkaat saivat tuolloin kaikki 250-paikkaisen kansankokouksen paikat. Vuoden 2021 presidentinvaaleissa al-Assad sai taas väitetysti 95,2 prosenttia äänistä.
Ennen vaalien järjestämistä Syyriaan kootaan al-Sharaan mukaan ”kansallinen dialogikonferenssi”, joka edustaa yhteiskunnan eri osia. Konferenssista muodostetaan myös lukuisia valiokuntia, ja se tulee seuraamaan vaaleja.
Al-Sharaa myönsi, että nykyinen väliaikaishallitus koostuu pelkästään HTS-kapinallisryhmän jäsenistä. Hänen mukaansa nykyinen järjestely on kuitenkin pakon sanelema väliaikainen järjestely, jonka tarkoitus ei ole sulkea ketään ulos.
Al-Sharaan nimittämän virkaatekevän pääministerin Mohammed al-Bashirin kauden on tarkoitus päättyä maaliskuun 1. päivänä 2025.
Vaalien lykkääntymisestä huolimatta al-Sharaa lupasi, että syyrialaiset näkevät konkreettisia muutoksia elinolosuhteissaan vuoden sisällä. Entinen kapinallisjohtaja totesi myös, että uusi hallitus kunnioittaa ilmaisunvapautta sekä mielenosoitusoikeutta.