Wall Street New Yorkissa. AFP/LEHTIKUVA/MICHAEL M. SANTIAGO

Taantuma on uutta finanssikriisiä todennäköisempi: Todella maltillisia kasvulukuja

Asiantuntija ei usko pörssikurssien romahdukseen, mutta uskoo heilunnan markkinoilla jatkuvan pitkään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pörssikurssit ympäri maailman ovat olleet liuskassa viime aikoina. Kiitos Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aloittaman kauppasodan.

Helsingin pörssi päätti kuluneen pörssiviikon 0,6 prosentin nousulukuihin. Kuluneen kuukauden aikana Helsingin pörssin arvosta on sulanut lähes 13 prosenttia. Samanlaisia mollisointuja on kuultu ympäri maailman.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Nordean senioristrategi Hertta Alava kehottaa sijoittajaa pitämään päänsä kylmänä.

– Fakta on, että talousnäkymät ovat heikentyneet. Tullit vaikuttavat yritysten tuloksiin ja se aiheuttaa yrityksille marginaalipaineita. Yhdysvalloissa odotettiin kaksinumeroista tuloskasvua. Sen sijaan näemme todella maltillisia kasvulukuja, sanoo Alava Verkkouutisille.

Markkinatilanteen epävarmuudesta kielii se, että Alava kehottaa tekemään maltillisia sijoituksia.

– Kuukausisäästäjän ei tarvitse reagoida tilanteeseen ollenkaan. Mutta tässä vaiheessa neuvoisin varovaisuuteen, jos on laittamassa paljon rahaa kiinni osakkeisiin, Alava sanoo.

Taantuman riski painaa osakkeita

Yhdysvaltojen taantuman riski on selvästi kasvanut. Alava painottaa, että ratkaisun avaimet ovat Trumpin hallinnolla. Se pystyy pysäyttämään osakemarkkinoiden kaaoksen.

– Epävarmuus on johtanut siihen, että yritykset eivät ole uskaltaneet investoida. Alamme saada nyt tulevina viikkoina suurten yhtiöiden osavuosikatsauksia. Ne antavat konkretiaa siitä, missä Yhdysvaltain talous oikeasti menee, Alava sanoo.

– En usko, että markkinoilla tapahtuu suuri katastrofi. Toisaalta tilanne ei tule ratkeamaan myöskään hirvittävän nopeasti, joten heiluntaa on luvassa markkinoilla jatkossakin.

Yhdysvaltalaispankkien ennusteet ovat muuttuneet. JP Morganin toimitusjohtaja Jamie Dimon on ennustanut, että tullit vievät Yhdysvallat todennäköisesti taantumaan.

Vaikuttaa siltä, ettei Donald Trump ole kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu osakemarkkinoilla. Se on muutos Trumpin ensimmäiseen kauteen, jolloin Trump seurasi tarkasti osakemarkkinoita.

– Trump vaikuttaa olevan huomattavasti sensitiivisempi korkomarkkinoiden tapahtumille. Trump tuntuu seuraavan erityisen tarkasti kymmenen vuoden bond-korkoja. Hänen tavoitteenaan on laskea korkotasoja ja Yhdysvaltojen alijäämää, Alava sanoo.

– Trump seuraa tällä toisella kaudellaan enemmän Main Streetiä kuin Wall Streetiä.

Alava uskoo, että markkinat näyttävät Trumpille lopulta toiminnan rajat. Yhdysvaltain pitkät korot ja niiden heilahtelut saavat Trumpin muuttamaan politiikkaansa.

Eurooppa on Yhdysvaltoja kiinnostavampi sijoituskohde

Donald Trumpin toimet luovat epävarmuutta ja epävarmuus on tarttunut pörssikursseihin.

Markkinoilla on puhuttu finanssikriisin mahdollisuudesta. Vuoden 2008 finanssikriisi johtui siitä, että pankit eivät luottaneet enää toisiinsa. Nyt vastaavaa ei ole Alavan mukaan näköpiirissä.

– Erotuksena finanssikriisiin voi sanoa sen, että tällä hetkellä epäluottamus kohdistuu erityisesti yhteen toimijaan. Trump polttaa siltoja kaikkiin yhteistyökumppaneihin. Eiväthän muut maat halua, että Yhdysvallat määrittää, mikä niiden suhde Kiinaan on, Alava sanoo.

– Samaan aikaan Yhdysvaltojen kasvu hidastuu ja Kiina on monelle yritykselle houkutteleva talousalue.

Yhdysvaltojen viime aikaiset toimet ovat luoneet talouden taivaalle synkkiä pilviä. Niillä on myös hopeareunus. Eurooppalaiset yritykset ovat hyötyneet tilanteesta.

– Sijoittajat ovat kiinnostuneita aiempaa enemmän sijoittamaan Eurooppaan. Ennen tulliturbulenssia näimme varsin hyviä nousulukuja eurooppalaisissa pörsseissä, Alava sanoo.

Hän näkee monta syytä, sille miksi Eurooppa on nyt Yhdysvaltoja kiinnostavampi sijoituskohde.

– Euroopassa korot laskevat, ostovoiman pitäisi nousta ja monet valtiot ovat pystyneet pysäyttämään velkaantumiseen, joka luo liikkumavaraa finanssipolitiikalle. Euroopassa myös osakkeet ovat edullisempia kuin Yhdysvalloissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS