Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen uskoo Suomen lähikuukausina tekevän päätöksen irtautumisesta jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Blogissaan Heinonen ennustaa kevään 2022 Nato-ratkaisun kaltaisen tapahtumaketjun toistuvan nyt jalkaväkimiinojenkin kohdalla, sillä Uutissuomalaisen tuoreessa mielipidemittauksessa yli puolet suomalasista kannattaa sopimuksesta lähtemistä.
– Lukiessani tuota Uutissuomalaisen gallupia tuli mieleeni ajat, kun Suomessa käännyttiin Naton kannalle. Sehän tapahtui juuri samalla tavalla. Ensin Suomen kansa käänsi peukalonsa ylöspäin ja kääntyi kannattamaan meidän kanssamme Nato-jäsenyyttä ja tämä sai myös yllättävän nopeasti pitkään vastaan haranneetkin puolueet kääntymään Naton kannalle, Heinonen kirjoittaa.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 suomalaiset kääntyivät viikossa Nato-jäsenyyden kannalle ja reilu vuosi myöhemmin Suomi oli jo puolustusliiton jäsen, kokoomusedustaja muistuttaa. Uutissuomalaisen kyselyn mukaan 54 prosenttia kannattaa Ottawan sopimuksesta irtaantumista, vain noin viidenneksen (22%) vastustaessa irtaantumista.
Heinonen muistuttaa kokoomuksen jo varhaisessa vaiheessa esittäneen sopimuksesta irtaantumista.
– Jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen maamme liittyi vuonna 2012. Pari vuotta siis aiemmin kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aloitti sotansa siellä. Pian oma puolueemme kokoomus ilmoittikin, että liittymispäätös oli virhe. Nostimme käden virheen merkiksi ylös ja ilmoitimme vuonna 2014, että kokoomus kannattaa Ottawan sopimuksesta irtaantumista ja on valmis palauttamaan jalkaväkimiinat maamme turvaksi.
– Nyt kymmenen vuotta myöhemmin näyttää siltä, että asia on etenemässä.
Heinosen mukaan Ukrainan sota on osoittanut, ettei jalkaväkimiinojen hyötyä voida korvata muulla aseistuksella. Suomi tulee aina tosipaikan tullen olemaan vastuullinen miinoittaja, Heinonen toteaa.
– Itse olen vakuuttunut ja luottavainen, että alkaneen kevään aikana tulemme tämän maamme turvallisuuden ja koskemattomuuden turvaamisen kannalta tärkeän ratkaisun tekemään. Kun ratkaisu saataisiin tehtyä eduskunnan kevätistuntokauden aikana ennen eduskunnan kesätaukoa, niin sopimuksesta irtaantuminen tulisi voimaan vuoden 2026 alussa?