Kiinan laivaston alus Taiwaninsalmessa. AFP / LEHTIKUVA / GREG BAKER

Taiwan on uhattuna – lähtölaskennan arvioidaan jo alkaneen

Kiinalaisjoukkojen maihinnousu pääsaarelle olisi äärimmäisen vaativa operaatio.
Picture of Heikki Hakala
Heikki Hakala
Heikki Hakala on ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jännitteet Kiinan ja sen kapinallisena maakuntanaan pitämän Taiwanin välillä ovat lisääntyneet viime viikkoina entisestään. Lauantaina Kiina ilmoitti käynnistäneensä laajamittaisen sotaharjoituksen Taiwaninsalmessa samaan aikaan, kun Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen on kiertomatkalla lännessä.

Eräänlainen lähtölaskenta sotilaalliselle selkkaukselle on ranskalaislehti Le Figaron mukaan tavallaan jo alkanut Kiinan johtajan Xi Jinpingin julistettua, että Taiwan palautetaan Pekingin hallintaan – tarvittaessa myös voimakeinoin.

– Monet amerikkalaiset virkamiehet ovat tunnistaneet ajanjakson 2026–2027 suuren vaaran ajaksi, sanoo Center for Strategic and International Studies -ajatushautomossa (CSIS) työskentelevä Yhdysvaltain merijalkaväen evp-eversti Mark Cancian Le Figarolle antamassaan haastattelussa.

Kiinan hyökkäys saattaisi CSIS:n aiemmin julkistaman raportin mukaan kohdistua lähellä mannerta sijaitseviin oleviin saariin, kuten Kinmeniin, Wuchiuhun tai Matsuun ja sieltä edelleen Pescadores-saaristoon. Hyökkäys Taiwanin pääsaarelle arvioidaan äärimmäisen riskialttiiksi, ja kyse olisi Normandian maihinnousuakin suuremmasta operaatiosta.
Cancianin mukaan hyökkäyspäätös voi perustua Kiinan näkemykseen sotilaallisista tasapainosuhteista. Se saattaa poiketa läntisestä tilannekuvasta.

– He voivat myös päätyä aloittamaan konfliktin sisäpoliittisista syistä. On myös todettava, että historiassa on toteutettu joitakin aggressiivisia ja hyvinkin riskialttiita toimia kaikesta huolimatta. Katsokaa vaikka Vladimir Putinia Ukrainassa.

Kuin bunkkerien ketju

Le Figaron haastatteleman ranskalaisen sotilaslähteen mukaan maihinnousu Taiwanin pääsaarelle olisi äärimmäisen haastava, koska sen rannat ovat jyrkkiä ja täynnä kaupunkimaista asutusta, joka muistuttaa puolustustaistelun kannalta edullista bunkkerien ketjua.

Kiinan maihinnousu saattaisi kohdistua ensisijaisesti saaren harvemmin asuttuun eteläosaan eikä pohjoiseen, jossa pääkaupunki Taipein asema on suojattu. Tällöinkin korostuisi tiedustelutietojen hankkimisen merkitys niin puolustusasemien ja miinakenttien paikantamisen kuin maihinnousurantojen kaltevuuden määrittämisen kannalta.

– Myös harhautusoperaatio on välttämätön. Kun vihollinen odottaa sinua, on vaikea päästä läpi, ranskalainen sotilaslähde toteaa.

Ennen maihinnousua Taiwanin puolustus olisi käytännössä tuhottava. Todennäköisesti Kiina aloittaisikin operaationsa mantereelta laukaistavilla ohjuksilla, joilla pyrittäisiin eliminoimaan keskeinen infrastruktuuri, kuten lentotukikohdat.

Tällainen operaatio edellyttäisi Kiinan ilma- ja merivoimien kykyä yhteisoperaatioihin. Le Figaron mukaan on kuitenkin kyseenalaista, pystyvätkö puolustushaarat tositilanteessa koordinoimaan toimintaansa ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)