Syksy on ollut poikkeuksellisen vilkasta aikaa huijauksien osalta, kertoo Suomen Telemarkkinointiliitto.
Huijaussoittojen määrä on ollut merkittävän korkealla erityisesti Norjasta (+47), Tanskasta (+45), Iso-Britanniasta (+44) ja Puolasta (+48) tulevien puhelujen osalta.
Myös huijausviestit ovat lisääntyneet ja ne ovat yhä vakuuttavamman oloisia, sillä niiden lähettäjätiedot voivat helposti hämätä vastaanottajia. Erityisesti OP-pankin, poliisin ja OmaKanta-palvelun nimissä lähetetyt huijausviestit ovat nyt aktiivisia. Myös sähköhuijaukset ovat lisääntyneet.
Monissa viesteissä esimerkiksi väitetään, että jokin lasku olisi maksamatta.
– Huijausviestien tunnistaminen on entistä haastavampaa, sillä huijarit muokkaavat lähettäjätietoja niin, että ne vaikuttavat luotettavilta. Näitä pieniä muutoksia on vaikea tunnistaa, ja siksi ainoa tehokas tapa suojautua on estää näiden viestien ja puheluiden saapuminen kokonaan. Samaan aikaan näemme merkittävää nousua hujauspuheluiden määrissä ja niitä tulee entistä useammista maista, ainakin jos puhelinnumeroiden suuntanumeroihin on uskominen, sanoo Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.
Huijauksilta voi suojautua
Paras tapa suojautua huijauksilta on estää ei-toivotut yhteydenotot kokonaan.
Suomen Telemarkkinointiliiton Kilpi-sovellus estää automaattisesti huijauspuhelut, tekstiviestit ja sähköpostit, jotka tulevat tunnetuista huijauslähteistä. Näin huijaukset eivät pääse edes hälyttämään puhelimessasi.
Jokainen voi myös tarkistaa ilmaiseksi, onko puhelu tai viesti tullut huijarilta, käyttämällä telemarkkinointikiellon hakupalvelua. Palveluun voi syöttää epäilyttävän numeron tai sähköpostiosoitteen ja saada tietää, onko kyseessä tunnettu huijari.