Saksalaissotilaita sotaharjoituksessa Romaniassa. AFP / LEHTIKUVA / DANIEL MIHAILESCU

Tällainen on Saksan uusi suunnitelma sodan varalta

Elintarvikkeet sekä polttoaine menisivät kortille ja aikuisille asetettaisiin työvelvoite.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan hallitus hyväksyi tällä viikolla uuden suunnitelman siitä, miten maa varautuisi ja toimisi mahdollisessa sotatilanteessa. Edellinen vastaava suunnitelma on vuodelta 1989. Asiasta kertoo CNN.

67-sivuinen asiakirja, jonka virallinen nimi on Kokonaispuolustuksen puitedirektiivi, kertoo, kuinka saksalaisten elämä kääntyisi sotatilanteessa ylösalaisin.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Asiakirjan mukaan pakollinen asevelvollisuus otettaisiin sotatilanteessa uudelleen käyttöön. Lisäksi työntekijöille voitaisiin määrätä pakollinen työvelvollisuus esimerkiksi leipomoissa ja postitoimistoissa. Lääkärit, hoitajat, psykologit ja eläinlääkärit voitaisiin velvoittaa työskentelemään myös asevoimissa.

Varmuusvarastoihin kasattaisiin riisiä, palkokasveja ja maitojauhetta. Sotatilanteessa saksalaiset joutuisivat sietämään myös monien perustarvikkeiden säännöstelyä. Kortille voisivat joutua muun muassa bensiini ja öljy.

Jos elintarviketilanne äityisi pahaksi, taattaisiin jokaiselle saksalaiselle vain yksi lämmin ateria päivässä.

Metroasemat ja maanalaiset pysäköintihallit muutettaisiin väestönsuojiksi, ja sairaalat varautuisivat ylimääräisiin potilaisiin. Sairaalat joutuisivat asiakirjan mukaan hoitamaan määrittelemättömän ajan suurta määrää potilaita.

Saksan yleisradio velvoitettaisiin myös jakamaan välittömästi valtion viralliset tiedotteet. Säätiedotteiden julkaisua voitaisiin rajoittaa.

Tarvittaessa kokonaisia alueita voitaisiin evakuoida. Perheenjäsenten erottaminen olisi kuitenkin sotatilanteessakin kielletty.

Asiakirjassa on myös varoitus saksalaisille: Sotatilanteessa valtio ei todennäköisesti kykenisi auttamaan kaikkia välittömästi, sillä sodassa monet tärkeät kohteet joutuisivat todennäköisesti iskujen kohteeksi. Iskut saattaisivat myös tapahtua erittäin lyhyellä varoitusajalla.

Saksalaisia kehotetaankin siis varautumaan sekä auttamaan mahdollisesti myös naapureita ja muita läheisiä.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser kommentoi asiakirjan julkaisutilaisuudessa, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on vaikuttanut merkittävästi päätökseen päivittää varautumissuunnitelmia.

– Venäjän aggressio on muuttanut täysin Euroopan turvallisuustilanteen, erityisesti itäisten EU- ja Nato-kumppaniemme kuten Baltian maiden suhteen, mutta myös hybridiuhkien kuten kyberhyökkäysten, vakoilun ja disinformaation suhteen, Faeser kommentoi.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kommentoi myös keskiviikkona, että Saksan on valmistauduttava mahdolliseen sotaan vuoteen 2029 mennessä.

– Me emme saa uskoa [Vladimir] Putinin pysähtyvän Ukrainan rajoille, jos hän pääsee niin pitkälle, Pistorius varoitti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS