Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky ja Naton sotilaskomitean puheenjohtaja Giuseppe Cavo Dragone. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Tällaisia turvatakuita Ukrainalle kaavaillaan

Yhdysvallat ja Iso-Britannia olisivat keskeisessä roolissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Arvostetun saksalaistutkija Karl-Heinz Kampin mukaan Ukrainan mahdolliset tulevat turvatakuut voisivat olla samankaltaisia, kuin mitä Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat ovat liittolaisilleen aiemmin tarjonneet. Asiasta Kampia haastatteli Ukrinform.

Kamp on vanhempi tutkija Saksan ulkopolitiikan ja turvallisuuden instituutin (DGAP) Itä-Euroopan, Venäjän ja Keski-Aasian järjestyksen ja hallinnon keskuksessa sekä tutkimusjohtaja Naton puolustuskorkeakoulussa Roomassa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Mahdollinen malli voisi olla takuut, jotka Yhdistynyt kuningaskunta antoi Ruotsille ja Suomelle ennen niiden virallista liittymistä liittokuntaan. Myös Yhdysvaltojen Japanille, Etelä-Korealle ja muille Aasian ja Tyynenmeren alueen maille antamat lupaukset voisivat toimia mallina, hän pohtii.

Nato ei siis tutkijan mukaan voi antaa turvatakuita liittokuntana, vaan takuut olisi annettava yksittäisten valtioiden tasolta. Ydinaseiden mahdollisuudesta Kamp ei edes haluaisi puhuttavan.

– Olisi haitallista, jos Ukraina nostaisi esiin ydinaseteeman. Ukrainalla ei ole koskaan ollut itsenäistä ydinasearsenaalia; ne olivat Neuvostoliiton aseita, jotka sijaitsivat Ukrainan alueella, ja koko hallinta oli keskitetty Venäjälle.

Ukrinformin arvion mukaan tammikuun 2025 loppuun mennessä Ukraina on allekirjoittanut 28 turvallisuussopimusta. Seitsemän G7-maiden kanssa, 20 muun maan, sekä Euroopan unionin kanssa. Maan johto on kuitenkin toistuvasti todennut, että Nato- ja EU-jäsenyys ovat kaikkein tärkeimmät turvatakuut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS