Venäjän surullisenkuuluisaa lakia ulkomaisista agenteista on käytetty opposition murskaamiseen. Käytännössä elämä Venäjällä valtion vihollisen leima otsassa on äärimmäisen hankalaa, kertoo Novaja Gazeta.
Kun laki hyväksyttiin vuonna 2012, sitä sovellettiin aluksi vain kansalaisjärjestöihin, jotka saivat rahoitusta ulkomailta. Sittemmin soveltamisalaa on vaiheittain laajennettu, ja vuonna 2022 tehtyjen muutosten jälkeen ulkomaalaiseksi agentiksi voidaan luokitella kuka tahansa, joka julkisesti ilmaisee vastustavansa Kremliä.
Venäjän oikeusministeriö ylläpitää listaa agenteiksi luokitelluista henkilöistä ja järjestöistä. Listalta löytyy kansainvälisesti tunnettuja toimijoita, kuten esimerkiksi Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtaja, mutta myös tuntemattomia aktivisteja ja toimittajia.
Laki on ankara. Ulkomaiseksi agentiksi julistamisen jälkeen kiellettyä on muun muassa ehdokkaaksi asettuminen vaaleissa, kouluissa tai valtio-omisteisissa yliopistoissa opettaminen sekä tulojen vastaanottaminen asunnon myynnistä tai vuokraamisesta. Lisäksi työpaikan saaminen on käytännössä mahdotonta.
Monet pakenevatkin agentiksi leimaamisen jälkeen ulkomaille, mutta osa jää erinäisistä syistä Venäjälle.
Yksi ”ulkomainen agentti” on Anna, jolle status ulkomaisena agenttina on tarkoittanut muun muassa työpaikan menettämistä. Hän oli aloittanut juuri uuden työn opettajana yliopistossa, kun eräänä päivänä vartija sanoi, ettei yliopistossa ole tilaa ulkomaisille agenteille ja pettureille. Potkujen jälkeen korkeakoulutettu Anna on joutunut tekemään osa-aikatöitä supermarketissa ja taksikuskina.
Annan mukaan laki ulkomaisista agenteista muistuttaa Stalinin ajan vainoja, jossa ihmisiä leimattiin ”valtion vihollisiksi”.
– Ihmisistä on jo kauan sitten tullut kertakäyttötavaraa viranomaisille. Meillä ei ole enää lainkaan omaa ääntä, Anna harmittelee.
Ulkomaiseksi agentiksi leimatun Vladimirin mukaan leimaan liitetty häpeä jatkuu niin kauan, kun Putin on vallassa. Myös hänen työhakemuksensa päätyvät säännöllisesti roskakoriin.
– Todennäköisesti on olemassa jonkinlainen lista epäluotettavista hakijoista, Vladimir pohtii.
Vladimir on sittemmin löytänyt työpaikan yhdessä harvoista ihmisoikeusjärjestöistä, jotka jatkavat toimintaansa Putinin Venäjällä.
Hän kertoo, että status ulkomaisena agenttina ei kuitenkaan ole vaikuttanut negatiivisesti vain häneen, mutta myös hänen lähipiiriinsä. Vladimirin vaimo sai potkut työpaikastaan sen jälkeen, kun poliisi teki ratsian Vladimirin kotiin. Eräs poliiseista jopa kehotti Vladimia poistumaan maasta.
Taloudellinen tuntuukin olevan tyypillistä agenttileiman saaneita kohtaan.
Agentiksi leimattu lakimies Sergei yritti kiertää rajoituksia tekemällä työt itse, mutta laittamalla sopimuksen toisen henkilön nimiin. Kun hän lopetti tämän mahdollisen rikosvastuun uhan takia, sai hän nopeasti potkut työpaikastaan.
Sittemmin Sergei on perustanut oman lakiasiaintoimistonsa, mutta asiakkaita on vaikeaa löytää. Kaikki asiakirjat, jotka hän lähettää, on leimattava merkinnällä, joka kertoo hänen olevan ulkomainen agentti.
– Voin ainoastaan antaa epävirallisia neuvoja kollegoilleni. On myös mahdollisuus työskennellä toimijoille, jotka on jo leimattu ulkomaisiksi agenteiksi, Sergei kertoo.