Tukholmassa jengirikollisuuden vastaista kamppailua johdetaan Kungsholmenin poliisitalon kahdeksannesta kerroksesta, kertoo Dagens Nyheter. Siellä sijaitsee poliisin operaatiokeskuksen päämaja, jonka toiminta on niin salaista, ettei kerrokseen juurikaan päästetä edes siivoojia. DN:lle operaatiokeskuksen henkilöstö kuitenkin avaa kokemuksiaan ja käsityksiään pääkaupunkia riivaavasta väkivaltaisuuksien aallosta.
Operaatiokeskus perustettiin tammikuussa koordinoimaan poliisin Tukholmassa alkanuttaa laajaa, jengirikollisuuteen kohdistuvaa ”Frank”-operaatiota. Operaatiokeskuksessa tilannekuvaa seuraavat niin poliisin, ennaltaehkäisevän työn kuin sosiaalipalveluiden edustajat. Operaatiokeskuksen toiminta on jatkunut poikkeuksellisen pitkään, ei loppua toistaiseksi ole näkyvissä. Poliisista arvioidaan, että Tukholman jengirikollisuus on viimeisen vuoden aikana saanut entistä raaempia piirteitä. Operaatiota johtavan Kristofer Olheimin mukaan ”vastustajamme ei pelkää mitään”.
Tutkinnoista vastaava Johan Rydwik kertoo, että jengit ajautuvat helposti ”hurrikaaneiksi” yltyviin koston kierteisiin.
– Vaikuttaa siltä, että jokaisen uuden sukupolven on ylitettävä itsensä häikäilemättömyydessä.
Suurena huolenaiheena on jengirikollisten, jopa murhiin syyllistyneiden, yhä nuorempi ikä. Ennaltaehkäisevässä työssä on suuria puutteita, toteaa operaatiokeskuksen Thomas Holst. Alaikäiset nuoret voivat ajautua jengien vaikutuspiiriin äärimmäisen nopeasti, mutta poliisi joutuu laittamaan enemmän resursseja keski-ikäisiin ”linnakundeihin”, Holst kuvailee.
– Muutamassa päivässä koulussa kohtuullisesti pärjännyt ja jalkapalloturnauksissa pelannut poika voi jo kantaa repussaan termospommia, hän sanoo.
Nuorimmat jengien väkivaltaisuuksiin ja iskuihin osallistuneet ovat olleet jopa alle 11-vuotiaita, kertoo Kristofer Olheim. Aseistautuneiden lasten pidättäminen on ollut poliiseille henkisesti raskasta, hän toteaa. Monilla poliiseilla on itse samanikäisiä lapsia.
Poliisi on oman arvionsa mukaan tänä vuonna onnistunut estämään ainakin 80 jengien suunnittelemaa iskua. Vaikka Olheim myöntää tilanteen vaikuttavan julkisuudessa kaoottiselta, vakuuttaa hän poliisin olevan tehtäviensä tasalla. Pidätyksiä tehdään enemmän kuin koskaan, hän kertoo.
Thomas Holst kuvailee jengirikollisuutta poliisin omaksi ”pandemiaksi”. Terveydenhuoltoa koetteli korona-aikana potilaiden räjähdysmäinen kasvu, poliisia taas nyt jengien yhä nuorempiin ikäluokkiin kohdistuvat rekyrotinnit. Väkivalta leviää lasten välillä ”viruksen lailla”, Holst kuvailee.
Poliisin edessä on nyt jengirikollisuuden tsunami, hän kuvailee.