Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Naton pääsihteeri Mark Rutte. UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS, AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Tällaista rauhansopimusta entinen Nato-komentaja ennustaa Ukrainalle

James Stavridis uskoo, että Donald Trump painostaa Euroopan ottamaan enemmän vastuuta Ukrainan auttamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen Naton Euroopan joukkojen komentaja, amiraali James Stavridis uskoo rauhansopimukseen Venäjän ja Ukrainan välillä. Stavridis kertoi näkemyksistään CNN:lle.

Donald Trumpin vaalivoitto on herättänyt Euroopassa pelkoja siitä, että hän haluaisi vetää Yhdysvallat pois Natosta. Stavridis ei usko, että Trump toteuttaisi tällaista.

Trumpin nousu presidentiksi kuitenkin korostaa sitä, että Euroopan maiden olisi saatava hilattua puolustusmenonsa vähintään kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Euroopan on otettava myös suurempi vastuu Ukrainan tukemisesta.

– Mutta Nato jatkaa. Trumpin joukkue kyllä ymmärtää liittokunnan arvon, Stavridis rauhoittelee.

Trump on myös aiemmin sanonut, että hän saisi Ukrainan ja Venäjän välille rauhan vuorokaudessa. Tähän Stavridis ei usko.

– Jos hän saa lopetettua [sodan] 24 tunnissa, olen ensimmäisenä äänestämässä hänelle Nobelin rauhanpalkintoa, Stavridis naurahtaa.

Stavridis kuitenkin arvelee, että Trump tulee painostamaan sekä Venäjää että Ukrainaa aloittamaan rauhanneuvottelut. Hän uskoo, että lopputulos tulee muistuttamaan paljon Korean sodan jälkeistä tilannetta: Venäjän tällä hetkellä miehittämät Ukrainan osat jäävät Venäjälle, mutta muu Ukraina saa lännen turvatakuut ja säilyy demokraattisena, itsenäisenä valtiona.

Ukrainalle avautunee myös polku Pohjois-Atlantin puolustusliiton jäseneksi. Samalla Ukraina saattaa päästä myös EU:hun.

– Polku Natoon noin 3–5 vuoden sisällä. Tämä ei ole huonoin mahdollinen lopputulos, Stavridis kertoo.

Nato-Ukrainan ja Venäjän miehittämien alueiden välille luotaneen myös Korean tavoin jonkinlainen demilitarisoitu vyöhyke, jossa aseita ei saa säilyttää. Vyöhykkeen takana saattaa jatkossa olla myös Naton sotilaita vartioimassa, ettei Venäjä voi hyökätä uudelleen. Vastuu tästä on kuitenkin eurooppalaisilla, ei yhdysvaltalaisilla.

Tällainen rauha tuskin miellyttää ketään. Stavridis arvelee Vladimir Putinin inhoavan Ukrainan Nato-jäsenyyttä yhtä paljon kuin ukrainalaiset inhoavat sitä, että Venäjä jatkaisi Itä-Ukrainan miehitystä.

– Mutta kyse on neuvotteluista, ja uskon että näin tämä tulee päättymään, Stavridis päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)