Euroopan keskuspankki EKP teki torstaina odotetun päätöksen. Se laski kaikkia keskeisiä ohjauskorkojaan 0,25 prosenttiyksiköllä.
Kokouksen jälkeen järjestettävät tiedotustilaisuudet ovat aina herättäneet mielenkiintoa, ja niiden kryptisestä sanomasta on tehty erilaisia tulkintoja. Taloustieteilijä Juha Tervalan mukaan tiedotustilaisuuden anti oli tällä kertaa tavallista mielenkiintoisempi.
– EKP:n viesti on aika neutraali. Se tiedotti, että se jatkaa varovaista koronlaskupolkua eikä se sitoudu ennalta sovittuun korkokehitykseen. Päätöksiä tehdään kokous kerrallaan talous- ja inflaatiodatan perusteella. Näissä missään ei ole sinänsä mitään uutta, Tervala sanoo Verkkouutisille.
– Mielenkiintoisinta oli, mitä EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi lehdistötilaisuuden alussa. Riskit nähtiin mieluummin negatiivisina kuin positiivisina. Riskeissä nostettiin esiin myös rahapolitiikan aiheuttamat viiveet. EKP viestii, että sen rahapolitiikka on ollut liian pitkään liian supistavaa.
Keskuspankin pääviesti oli se, että epävarmuus on kasvanut. Negatiivisia riskejä ovat: Yhdysvaltojen kauppapolitiikan mukanaan tuoma epävarmuus ja sen aiheuttamat riskit ja geopoliittiset jännitteet.
Talouskasvua hidastavat riskitekijät ovat nousutekijöitä suurempia
Juha Tervalan mukaan talouskasvua alaspäin painavat riskit ovat huomattavasti suurempia kuin ylöspäin nostavat riskit. Talouden epävarmuudet ovat kasvaneet huomattavasti. Se tekee talouden ennustamisesta aiempaa hankalampaa.
Se lienee Tervalan mukaan yksi syistä, miksi EKP ei ripustaudu mihinkään tiettyyn korkopolkuun.
EKP linjasi yhdeksi inflaationäkymiä ja talouskasvua kirittäväksi mahdollisuudeksi Euroopan investoimisen puolustukseen.
– Puolustusmenojen lisääminen ei tule tapahtumaan kovin nopeasti. Suunnitelmien realisoitumisessa menee jonkin aikaa ennen kuin ne näkyvät bkt:ssa ja inflaatioluvuissa. Nämä eivät tulee näkymään lyhyellä aikavälillä, Tervala sanoo.
Hänen mukaansa on huomattavasti todennäköisempää, että tulevan vuoden sisällä kauppapolitikan riskit realisoituvat ja ajavat keskuspankin uusiin korkopäätöksiin.
Tervala ei allekirjoita sitä, että koronlaskut päättyisivät vielä, vaan hän uskoo, että maltilliset koronlaskut jatkuvat edelleen.
– Jos ei mitään odottamatonta tapahdu, hän sanoo.
Yksi odottamaton käänne saattaa liittyä Yhdysvaltoihin.
– Trumpin tullisekoilu saattaa vaikuttaa Yhdysvaltain talouteen nopeastikin.
Hän viittaa Atlanta Fedin nowcast -ennusteeseen. Tuoreen ennusteen mukaan Yhdysvaltojen talouskasvu hidastuu merkittävästi ja bkt jopa laskee alkuvuonna.
– Ennustetta ei pidä ottaa tässä vaiheessa liian kirjalimellisesti, mutta ennuste on synkentynyt juuri kansainvälisen kaupan takia. Se viittaisi siihen, että Trumpin poukkoilevat tulliuhkailut saattavat vaikuttaa talouteen hyvinkin nopeasti, Tervala sanoo.
– Jos Yhdysvaltain talouskehitys heikkenee, niin se voi tuoda odottamattoman käänteen. Se tarkoittaa sitä, että Fed keventää rahapolitiikkaansa. Se voi johtaa siihen, että EKP:n ohjauskoron pudotukset voivat olla nyt nähtyä suurempia.