Eduskunta hyväksyi keskiviikkona rakentamislain, joka astuu voimaan vuonna 2025. Uusi laki tuo rakentajille niin uusia vapauksia kuin vastuitakin, uutisoi Taloussanomat.
Lain mukaan omalle tontille saa rakentaa ilman rakennuslupaa enintään 30-neliöisen rakennuksen, joka voi olla käyttötarkoitukseltaan esimerkiksi varasto, sauna tai etätyöhön tarkoitettu lisätila. Rakennukseen on siis mahdollista tehdä niin putki- kuin sähkötyötkin, joskin rakennusoikeuden tulee edelleen riittää. Asuinrakennusta ei saa yhäkään rakentaa ilman lupaa.
– Rakentamismääräysten mukaan jos rakennuksessa on hella, luokitellaan rakennus asunnoksi, ja silloin tarvitaan lupa myös jatkossa, toteaa ympäristöministeriön hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi.
Omakotiliitossa ollaan puolestaan tyytyväisiä siihen, että lain monivaiheinen säätämisprosessi saatiin lopulta maaliin. Liiton toiminnanjohtaja Marju Silander näkee laissa kuitenkin niin hyviä kuin haasteellisiakin puolia. Hyvänä Silander pitää esimerkiksi sitä, että rakennuksia voi korjata itse valitsemallaan rakentamistavalla niin kauan, kun rakentaminen on teknisesti toimivaa. Myös energiatehokkuusvaatimusten tulee täyttyä.
Uuden lain astuttua voimaan erilliset rakennuslupa ja toimenpidelupa korvautuvat yhdellä rakentamisluvalla. Lupaprosessin toivotaankin jouhevoituvan.
– Toki se sujuvoittaa prosessia, kun on vain yksi lupa, eikä tarvitse enää miettiä, että montako lupaa tai minkä nimisiä täytyy hakea, Martinkauppi toteaa.
Ilmastohaittojen ja -hyötyjen huomioon ottaminen rakentamisprosessissa tulee myös korostumaan uuden lain myötä. Kaikista rakentajaa koskevista vastuista ja vaatimuksista ei kuitenkaan ole vielä selkoa.
– Yksi tämän lain keskeisistä ajatuksista oli varmasti saada mukaan ilmastonsuojelun kannalta tärkeät uudet tekniset tavoitteet, joita myös mitataan esimerkiksi ilmastoselvityksen ja materiaaliselosteen kautta, Omakotiliiton Siljander toteaa.
Myös rakennusten purkamiseen liittyvään sääntelyyn on tulossa muutoksia. Tulevaisuudessa purkaminen on sallittua, mikäli alueella sijaitsevat rakennukset ovat kokeneet huomattavan arvonlaskun. Purkujätteen tulee myös olla uudelleenkäytettävissä tai kierrätettävissä merkittävissä määrin.