Vaikka pörssisähkön suosio kasvaa, on määräaikainen sähkösopimus edelleen Energiaviraston mukaan suomalaisten kotitalouksien suosituin valinta, uutisoi Taloussanomat.
Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat liikkuneet jo jonkin aikaa hieman alle kymmenessä sentissä kilowattitunnilta.
Lisäksi kuluttajille tarjotaan nykyään erilaisia hybridi- ja kulutusvaikutustuotteita. Hybridituotteissa sähkön hinta muodostuu esimerkiksi sovitun kiinteän hinnan ja pörssihinnan summana. Kulutusvaikutussopimuksissa laskutus muodostuu kiinteästä sähkön hinnasta ja kulutuksen mukaan vaihtuvasta hinnasta.
Pohjoismaisen sähköpörssi Nordpoolin Suomen aluehinnat ovat olleet tammikuun jälkeen selvästi alemmalla tasolla kuukausitasolla kuin vuotta aiemmin. Esimerkiksi huhtikuussa veroton keskihinta oli noin 4,9 senttiä kilowattitunnilta, kun se vuotta aikaisemmin oli hieman yli kuusi senttiä.
Sähkön hintafutuurit ovat kuitenkin nousussa, jonka myötä sähkön kallistuminen on odotettavissa.
Energiateollisuuden johtaja Pekka Salomaan mukaan nousua on ollut suhteellisen lyhyessä ajassa. Suomen hinta-alueen odotus oli vielä huhtikuun alussa 34 euroa megawattitunnille heinä–syyskuulle ja loka–joulukuulle 48 euroa.
– Tällä hetkellä vastaavat hinnat ovat 42 euroa ja 62 euroa. Vuoden 2025 hinnoittelu on noussut 43 eurosta 54 euroon. Iso nousu siinäkin, Salomaa sanoo Taloussanomille.
Kilowateiksi muunnettuna 4,2 ja 6,2 senttiä. Vuoden 2025 hinnat olivat nousseet 4,3 sentistä 5,4 senttiin kilowattitunnilta. Kyse on pohjoismaisesta systeemihintafutuurista, jonka päälle tulee Suomessa aluehintafutuuri eli Suomen sähkönhinnan ero systeemihintaan.
Futuureihin vaikuttavat esimerkiksi päästöoikeuksien hinnat, kaasun ja hiilen hintakehitys sekä pohjoismaiset vesivarannot.
Futuurit eivät automaattisesti tarkoita sitä, että kyseiset hinnat tulevat toteutumaan. Hintojen voidaan kuitenkin odottaa heijastuvan sähkösopimusten hintoihin.