ADT140 -prototyyppivaunu. Kuva: KNDS

Tältä näyttävät tulevaisuuden panssarivaunut: Useita tykkejä ja droonilaukaisin

Uudet prototyyppivaunut paljastavat, miltä panssarivaunut voivat näyttää 2040-luvulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa suunnitellaan paraikaa uusia panssarivaunuja, jotka saattavat aikanaan korvata nykyiset taistelupanssarivaunut. Suunnitelmissa uudet panssarit on varustettu aseistuksella, joista voi nykypanssareissa vain haaveilla. Asiasta kertoo Popular Mechanics.

Kesäkuussa ranskalais-saksalainen KNDS paljasti kolme uutta panssarivaunuprototyyppia. Uudet vaunut on varustettu muun muassa droonien torjuntaan tarkoitetulla toissijaisella 30 millimetrin tykillä sekä päätykillä, joka pystyy muuttamaan kokoaan ampuakseen sekä 120 että 140 millimetrin ammuksia.

Lisäksi yhtiö esitteli ensimmäistä kertaa raskaasti aseistettua ADT140 -prototyyppitankkia, joka on varustettu automaattisesti lataavalla 140 millimetrin Ascalon-tykillä, 30 millimetrin ARX-30 -konetykillä, pienemmällä 20 millimetrin konetykillä sekä konekiväärillä.

Konsepti konetykkien lisäämisestä panssarivaunuihin ei ole uusi. Jo vuonna 2022 paljastetussa, Abrams-panssarivaunun seuraajaksi kaavaillussa AbramsX-prototyyppivaunussa on päätykin lisäksi XM914-konetykki. Samaa tykkiä käytetään myös Bradley-rynnäkköpanssarivaunuissa.

Myös Venäjä yritti sisällyttää konetykkiä T-14 Armata -prototyyppivaunuunsa, mutta joutui lopulta luopumaan ideasta. Tästä huolimatta Armatojen tuotanto on junnannut vuosikausia paikoillaan.

Useammalla tykillä varustettuja panssarivaunuja on esitelty aikaisemminkin, mutta toisen maailmansodan jälkeen idea on pääosin tyrmätty. Useammalla tykillä ei pystynyt ampumaan eri suuntiin, miehistö ei kyennyt käyttämään kaikkia tykkejä tehokkaasti ja niiden paino teki vaunusta painavan ja alttiin rikkoutumiselle.

Nyt nähtävän muutoksen on tehnyt mahdolliseksi teknologian kehitys, jonka ansiosta konetykin ei tarvitse olla miehistön saavutettavissa – se voidaan vain kiinnittää vaunun tykkitornin päälle.

Vaunumiehistö voi ampua tykillä käyttäen apunaan uusia teknologioita kuten älykypäriä ja virtuaalitodellisuutta, jonka ansiosta he voivat nähdä vaunun seinien läpi ja ampua tykillä kauko-ohjattuna.

Uudet tykit ovat erityisen tarpeellisia aikakaudella, jossa drooneista on tullut panssarivaunuille yhä suurempi riesa. Ukrainassa droonit ovat tuhonneet enemmän vaunuja kuin perinteiset panssarintorjunta-aseet yhteensä.

Lisäksi on todennäköistä, että uudet konetykit voidaan jopa ohjelmoida torjumaan lähestyviä drooneja itsenäisesti. Tällaiset älytorjuntajärjestelmät lienevät tulevaisuuden droonintäytteisillä taistelukentillä lähes pakollisia.

Konetykin lisäksi suunnittelijat ovat kokeilleet myös muunlaisen aseistuksen sisällyttämistä vaunuihin. Saksalainen A-RC 3.0 -prototyyppivaunu on esimerkiksi varustettu ohjuslaukaisimella, jonka avulla vaunu pystyy tuhoamaan piilossa olevia kohteita. Ohjus voidaan laukaista liikkeestä, ja sen ohjaa kohteeseensa uusi kolmannen sukupolven infrapunalaitteisto.

Toinen piirre, joka uusissa prototyyppivaunuissa on nähtävissä, on lataajan korvaaminen automaattilataajalla. Tämä pienentää vaunun miehistön kokoa neljästä kolmeen, vapauttaen tilaa esimerkiksi paksummalle panssaroinnille. Samalla vaunut ovat edeltäjiään matalampia.

Mainittakoon, että automaattilataaja ei tosin ole uusi idea. Venäläisvaunut ovat hyödyntäneet automaattilataajia jo pitkään, vaihtelevin tuloksin.

Uusi ranskalainen Leclerc Evolution -prototyyppivaunu muodostaa poikkeuksen. Siinä vaunun miehistöön kuuluu ylimääräinen neljäs varakomentaja, joka vastaa konetykistä, droonintorjunnasta ja älypuolustusjärjestelmistä.

Evolution on varustettu poikkeuksellisella droonilaukaisimella, joka kykenee laukaisemaan yhteensä kolme droonia. Näitä drooneja voidaan käyttää niin tiedusteluun kuin kamikaze-iskuihinkin. Droonitorjunta on otettu huomioon myös tykin suunnittelussa, sillä se pystyy nousemaan jopa 55 asteen kulmaan torjuakseen taivaalta tulevia uhkia.

Uusissa panssareissa on otettu huomioon myös erilaiset älyjärjestelmät. ADT-140 -vaunussa on esimerkiksi kuusi tutkaa, neljä laserohjusvaroitinta, 22 torjuntalaukaisinta, akustinen laukaisunhavaitsija sekä 360 asteen kamera.

Nyt suunniteltuja vaunuja tuskin nähdään taistelukentillä ennen 2040-50 -lukua. Moni kallis järjestelmä voi myös karsiutua suunnitteluvaiheessa pois. Todennäköistä kuitenkin on, että tulevaisuuden vaunujen on otettava huomioon droonien muodostama uhka.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)