Kansallisarkisto käynnistää Talvisota 90 vuotta -hankkeen. Sen tavoitteena on, että talvisodan 90-vuotispäivään 30.11.2029 mennessä Kansallisarkiston kokoelmiin kuuluvat talvisodan aineistot on digitoitu ja käytettävissä digitaalisesti.
Kyse on yhteensä noin 1,5 hyllykilometrin aineistokokonaisuudesta.
Talvisodan sotapäiväkirjat on digitoitu jo aiemmin, ja ne kuuluvat Kansallisarkiston käytetyimpiin digitaalisiin aineistoihin.
Digitointi ja sisällöntunnistus tuovat aineiston helposti käyttöön
Kansallisarkisto aikoo sisältötunnistaa digitoidut aineistot, ja ne ovat hyödynnettävissä eri tieteenalojen tutkimuksessa Suomessa ja kansainvälisesti. Hankkeen tulokset tukevat myös koulujen ja museoiden pedagogisia tarpeita sekä palvelevat suuren yleisön kiinnostusta sotahistoriaan.
Talvisodan digitaalisen aineistokokonaisuuden avulla voi esimerkiksi tarkastella sodan kulkua koko rintamalla päiväkohtaisesti tai rajata aineisto vaikka niihin asiakirjoihin, joissa mainitaan yksittäinen sotilas tai joukko-osasto.
Tiedon löytyminen helpottuu huomattavasti niin sukulaistensa sotataipaleesta kiinnostuneille kansalaisille kuin akateemisille tutkijoille. Digitaalinen aineisto mahdollistaa myös täysin uudenlaisten, esimerkiksi tekstinlouhintaan perustuvien tutkimusmenetelmien käytön.
Tavoitteena tiedon säilyttäminen tuleville sukupolville
Vuonna 2025 sotaveteraanien nuorin ikäluokka täyttää sata vuotta.
– Hankkeemme kunnioittaa sotaveteraaneja tuomalla talvisodan arkistoaineistot nykyisten ja tulevien sukupolvien käyttöön saavutettavasti digitaalisessa muodossa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen historiapolitiikka ovat lisänneet talvisotaan liittyvän tiedon ajankohtaisuutta, Kansallisarkisto arkisto toteaa.