Kokeellinen koneoppimismalli luo pörssisähkön hintakehityksestä viiden päivän ennusteen samaan tapaan kuin sääennusteet kertovat mitä huomenna tai ylihuomenna kannattaa odotaa. Tämä malli peilaa pörssisähkön hintaennustetta ennustettusta säästä, sähköntuotannosta nykyistä kuukautta ja viikonpäivää aiempiin ajanjaksoihin, joissa nämä seikat olivat samankaltaiset.
Ennuste huomioi ja koneoppimismalli kehittyy Suomen tuulivoima-alueiden ennusteista, Itämeren alueen tuuliennusteita, ydinvoimatuotannosta huoltoajankohtineen, siirtokapasiteetista Suomen, Ruotsin ja Viron välillä, auringon säteilyenergiasta maanpinnan tasolla, viikonpäivien ja kellonaikojen vaihtelusta sekä kansallisista vapaapäivistä sillä niinä kysyntä voi olla normaalia alempi. Mallilla on käytössään historiatiedot vuosilta 2023 ja 2024, ja lisää tulee koko ajan.
Tällä hetkellä Sähkövatkain käyttää GPT-4o-, DeepSeek-V3- sekä Gemini 2.0 Pro -kielimalleja. Tekijät huomauttavat, että vaikka malli osaa ”ennustaa” menneisyyttä ja historiallisesti tutun tyyppistä tulevaisuutta toisinaan oivasti, hinta-arviot uudenlaisissa poikkeustilanteissa voivat olla pielessä. Heidän mukaansa esimerkiksi oman talon lämmitystä ei kannata säätää Sähkövatkaimen numeroiden perusteella, ellei ole itse kotona.
Oikaisu 9.4. klo 10.03: Artikkelissa annettiin virheellisesti ymmärtää, että kansaivälinen sähköpörssi Nordpool ylläpitäisi palvelua ja ennustaisi sähkön hintakehitystä. Nordpool ei ylläpidä artikkelissa käsiteltyä palvelua.